Slovenija
23 ogledov

Policijski virus še ni premagan

Računalnik in lisice Shutterstock
Španski razvijalec protivirusnih rešitev Panda Security je opozoril, da se kljub aretaciji domnevnih spletnih kriminalcev, ki naj bi bili odgovorni za tako imenovani policijski virus, slednji še vedno širi.

Zlonamerna programska koda, ki okuži računalnik in od uporabnika zahteva odkupnino, je že okužila več tisoč računalnikov po vsem svetu in je v zadnjih treh mesecih pristala na vrhu digitalnih nevarnosti v poročilu Pandinega laboratorija PandaLabs.

To kaže, da aretacija domnevnega vodje tolpe spletnih kriminalcev, ki ga je mednarodna skupina, sestavljena iz španskih policistov ter predstavnikov organizacij Europol in Interpol, odkrila v Dubaju, ni uspela zajeziti epidemije širjenja policijskega virusa.

Imajo polne žepe

"Škodljiva koda, ki je od uporabnikov zahtevala odkupnino, je njenim stvariteljem prinesla več kot milijon evrov prihodkov na leto. A ker se število okužb še vedno povečuje, menimo, da se za novimi napadi skrivajo tudi druge skupine spletnih kriminalcev, ki poskušajo s podobnimi vrstami škodljivih kod in napadov od uporabnikov zvabiti čim več denarja," pojasnjuje tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.

Epidemija te nevarne škodljive kode se tako še vedno širi po svetu in vsak teden okuži med nekaj sto ali tisoč računalniki. Virus uporablja tehnike zastraševanja in izsiljevanja uporabnikov, s katerimi te prepriča v plačilo odkupnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.