Slovenija
2839 ogledov

Policijski vpogledi: "Gledali so me celo, ko sem bil na polnočnici"

Jožef Horvat Saša Despot
Poslanec NSi Jožef Horvat opozoril na policijske vpoglede v njegove evidence.

Poslanec NSi Jožef Horvat je danes na seji državnega zbora v okviru razprave o aplikaciji za sledenje stikov, za katero je podlago dal četrti protikoronski zakon, opozoril na seznam vpogledov v njegove podatke na policiji. Policija je nato sporočila, da lahko osebne podatke obdeluje le zaradi opravljanja policijskih nalog.

"Število vpogledov, o katerih govorijo nekateri, je šokantno."

Alejš Hojs, notranji minister

Horvat je na seji med razpravo pokazal list papirja in pojasnil, da kaže podatke, ko mu je policija v času prejšnje vlade sledila. "Po mojem emšu. Neverjetno," je dejal. Dodal je, da je bilo največ vpogledov v njegove podatke ob nastanku aktualne koalicije, v drugi polovici februarja in začetku marca. "Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Ja, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo," je dejal poslanec NSi. Dodal je, da se strinja z Dejanom Židanom, ki je v preteklosti dejal, da bi bilo morebitno sledenje policije politikom največja afera v zgodovini samostojne države.

"Želimo, da se enkrat ukorenini demokracija"

"Zaradi tega bomo zganjali velik hrup, ker želimo, da se enkrat ukorenini demokracija v tej državi," je še dejal Horvat, ki je očitno pridobil podatke o vpogledih v njegove evidence na policiji.

poslanci, državni zbor, Tanko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot so sporočili iz NSi, so Jožefu Horvatu od novembra 2019 do maja 2020 v osebno mapo na policiji vpogledali približno 20-krat, 17. februarja 2019 kar dvakrat, najbolj nenavaden pa je vpogled 24. decembra ob 23.25. Prav tako je zabeleženih 11 vpogledov, pri katerih ni jasno, katera institucija oz. posameznik je vpogledal.

Največ vpogledov, ko se je sestavljala aktualna vlada

Informacije o vpogledih v njihove evidence, za katere so zaprosili, po informacijah Kanala A dobivajo tudi drugi poslanci in celo ministri. "Še posebej zanimivo se jim zdi to, da je bilo daleč največ vpogledov opravljenih prav v času, ko se je sestavljala aktualna vlada Janeza Janše, torej konec februarja. To je danes potrdila poslanka SMC Monika Gregorčič, pri kateri so prav tako opravili vpoglede," so poročali v oddaji Svet.

Da je nekdo iz policije v času prejšnje vlade vpogledal v njegovo osebno mapo, je na Facebooku potrdil tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek. Kot je navedel, je bil vpogled opravljen točno 35 sekund za vpogledom v Horvatovo mapo. "Prav tako so bili zabeleženi vpogledi z ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve. In to v času pred nastankom nove vlade. Zgolj naključje ali načrt za politično diskreditacijo?" je zapisal.

Policija: Za vpogled mora biti utemeljen razlog

Z generalne policijske uprave so medijem posredovali sporočilo za javnost in pojasnili, da lahko policisti osebne in druge podatke obdelujejo le zaradi opravljanja policijskih nalog in da morajo imeti za vpogled v posamezno evidenco utemeljen razlog.

Če obstaja dvom, ali so bili podatki posameznika obdelovani zakonito, ki ga lahko poda posameznik ali gre za lastne ugotovitve, pa policija začne notranjevarnostni postopek. Če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti, so še pojasnili v policiji in dodali, da morebitne kršitve tudi sami prijavljajo pristojnim prekrškovnim organom in organom pregona.

Zaradi izraženih dvomov notranjevarnostna preiskava

Iz policije so še sporočili, da so na podlagi v medijih izraženih dvomov in inšpekcijskega nadzora informacijskega pooblaščenca začeli notranjevarnostno preiskavo, o ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa še niso obveščeni, zato sklepajo, da ta nadzor še ni zaključen, prav tako pa v policiji še niso končali notranjevarnostnega postopka.

Žan Mahnič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekdanji poslanec danes pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič je pred časom vse poslance in ministre pozval, naj od policije vsak posebej zahtevajo podatke o vpogledih v njihove evidence. Sam je sicer kot član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb februarja med nadzorom na policiji od tedanje direktorice Tatjane Bobnar zahteval seznam o vpogledih, a mu Bobnarjeva tega ni dovolila, ker da je presegel pooblastila. Bobnarjevo je nato vlada Janeza Janše zamenjala na svoji prvi ustanovni seji.

Notranji minister Aleš Hojs je danes na Twitterju zapisal, da je število vpogledov, o katerih govorijo nekateri poslanci, šokantno. "Potem ko smo poslance po prihodu na MNZ posebej poozvali, da zahtevajo izpise vpogledov v njihove mape, so nekateri poslanci to tudi storili," je zapisal Hojs. "Število vpogledov, o katerih govorijo nekateri, je šokantno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 66
  • ana19 22:29 11.julij 2020.

    Edini poden od podna je to nerganje, kdo vas je pa silil, da ste javne osebnosti. Horvatek nehaj jokcat, pa ti delas na demokraciji?, cela Evropa vidi kam plujemo, edino poslaci seveda ne. Katastrofa

  • Avatar praufo
    praufo 21:37 10.julij 2020.

    seveda je to še en dokaz, kako ta država deluje ... torej očitno je udbovski apart še kako živ in še vedno obratuje ... potem se pa celo pokaže javno sezname, ne vem al klicov al kaj je to ... ...prikaži več pa kdo ma tukaj koga za norca ... 30 let se delajo norca iz nas in koga naj v tej gnili komunistični kliki še volim ... res bi bilo smiselno, če bi politiki kdaj pogledali svoj posnetek, pa si rekli ... "le kaj sem blebetal" ... to je čisti poden od podna ... in potem še reče da ni kriminalec ... 100% je

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:52 10.julij 2020.

    zelo zanimiv je bil včerajšnji nastop mizarja na 24kur. najprej pove ,da nikoli ni preverjal vpogledov, v naslednjem stavku pa se avstralopitek potoži, da mu je zazvonil zvonček , ko je dobil vpogled, ko je bil na tehničnem pregledu z ...prikaži več avtom. neverjetno... verjetno bo to v naslednjih tednih še aktualna debata.. skratka sprenevedanje na kvadrat,,,