Slovenija
34 ogledov

Policist pretepenemu: "Prav ti je!"

Na hokejski tekmi in po njej so policisti obravnavali tri kršitve: 18- in 21-let Žurnal24 main
Lani je bilo zoper policiste oziroma njihovo delo podanih 636 pritožb. Zoper 48 policistov so ukrepali. Kako bo s policistom, ki naj bi odrekel pomoč obiskovalcu hokejske tekme?
Prišel sem do policijskega kombija z registrsko oznako Policija 04-310. Prosil sem za pomoč, ker so tepli moje prijatelje in družino. Policist je rekel: 'Prav vam je.'
Gregor o dogodkih po tekmi

Kot smo že včeraj poročali, je po hokejski tekmi med Jesenicami in Olimpijo prišlo do prerivanja in pretepanja. Skupil jo je denimo radijski voditelj Robert Pečnik, poleg njega pa tudi drugi. Ljubljanski navijač Gregor nam je povedal, da je poškodbe utrpel tudi sam, čeprav se je želel pretepu izogniti v velikem loku.

"Po tekmi smo se mirno vračali proti našemu vozilu, nakar sta do nas pristopili dve osebi. Napadli sta mojega 14 let starega prijatelja, ki je bil v dresu Olimpije. Začelo se je prerivanje. Prosil sem ju, naj nehata. Pa se je eden obrnil in me udaril direktno na ličnico, drugi pa je od zadaj skočil name. Jaz sem se branil," pripoveduje. Napadli so tudi njegovo ženo. Po tem je poskušal ustaviti pet policijskih avtomobilov, a so vsi odpeljali naprej.

Po "prav ti je" zaprl šipo in odpeljal
Kje so bili v tem času policisti? Ko se je Gregorju uspelo rešiti, je stekel do policijskega avtomobila. In kot je v pritožbi komandirju Policijske postaje Jesenice zapisala njegova žena: "Tu pa je sledilo to, nad čemer sem ogorčena in česar nikakor nisem pričakovala od policista, ki je zadolžen za to, da skrbi za mojo varnost in varnost drugih. Policist je možu odvrnil "prav ti je" ... zaprl šipo, odpeljal naprej (ostali v avtomobilu pa so se smejali) in nas prepustil več kot 20 huliganom, da so nas še naprej napadali. Ko smo klicali na številko 113, pa so nam odvrnili, da imamo tam policiste in da naj se kar z njimi zmenimo, ter odložili slušalko."

S tem dopisom ne želim nikakor blatiti ugleda ne policijske postaje ne slovenske policije. Bi pa prosila, da policiste, ki so bili v tem avtu, opomnite, da v primeru, ko večja skupina pretepa žensko, otroka in moškega, ne odpeljejo stran brez posredovanja in jih prepustijo usodi.
Udeleženka tekme v pritožbi, naslovljeni na PP Jesenice

"Ravnanje policistov, kot je opisano v pritožbi, če je do njega prišlo, vsekakor ni bilo pravilno," odgovarjajo na Generalni policijski upravi (GPU) in priznavajo, da ustrezno ni bilo niti ravnanje  policistov, ki so na interventno številko 113 prejeli klic občanov. Pritožbo na PU Kranj že obravnavajo.

Na policiji so nam povedali še, da evidentirajo vse pritožbe, ki so podane zoper postopke policistov. Pritožbo lahko posameznik poda v roku 30 dni, odkar je izvedel za kršitev oziroma so mu bile kršene pravice; postopek pri vodji organizacijske enote policije mora biti praviloma zaključen v 15 dneh od prejema pritožbe, v 30 dneh pa postopek na senatu za reševanje pritožb MNZ.

636 ljudi so razočarali ...
Lani je bilo zoper postopke policistov podanih 636 pritožb. "Na sejah senata za reševanje pritožb je bilo utemeljenih 23 pritožb, za 17 pritožb pa je bilo v postopkih pri vodji organizacijskih enot policije ocenjeno, da je bilo policistovo ravnanje neskladno z veljavnimi predpisi. Skupno je bilo tako 40 pritožb takih, v katerih so bili potrjeni očitki pritožnikov, da policisti v postopkih z njimi niso ravnali tako, kot je predpisano," so nam povedali.

Poskušali smo dobiti tudi izjavo policista, ki naj bi zavrnil pomoč, a do njega nismo mogli priti. Tiskovni predstavnik PU Kranj Leon Keder nam je dejal, da je postopek stekel in ugotavljajo, ali navedbe pritožnika držijo.

Policija 48-krat ukrepala
Zoper policiste so odredili 48 ukrepov, od tega:
- 36 opozoril oziroma opozorilnih razgovorov,
- za 8 primerov so obvestili Specializirani oddelek Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala,
- 3 predlogi za uvedbo disciplinskih postopkov,
- 1 opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.