Slovenija
5327 ogledov

Policist Kardoš: „Ne zgodi se vsak dan, da nekomu rešiš življenje.“

Požar Bralec
Policista iz gorečega stanovanja rešila žensko in si prislužila medalji policije za požrtvovalnost.

V javnosti organi pregona, četudi morda po krivem, niso izjemno priljubljeni. S svojimi pogumnimi dejanji, ki pogosto ostanejo skrita, pa kdaj tudi rešijo človeško življenje. V enem izmed takih dogodkov sta si policista Dejan Kardoš in Roman Čarni prislužila medalji policije za požrtvovalnost, ki so jih podeljevali 11. decembra v Policijski akademiji v Tacnu.

Bil je 23. september, ko sta bila policista Čarni in Kardoš preko operativno komunikacijskega centra napotena v Dolgovaške Gorice. Tam je gorela streha stanovanjske hiše, v kateri je živela tudi starejša gospa. Policista sta se v tistem trenutku nahajala v bližini in nemudoma posredovala, saj sta od sosedov izvedela, da se v hiši nahajajo plinske jeklenke. "Ko sva izvedela, da je notri gospa, nisva več oklevala. Takrat ne razmišljaš o sebi, v mislih sva imela zgolj to, da jo rešiva,“ je dejal Kardoš. Njegov sodelovec Čarni je še dodal, da je človeško življenje vrednejše od strahu. "Ne bi si odpustil, da bi ostal zunaj, nekdo pa bi bil notri izpostavljen nevarnosti," hiti razlagati Čarni.

Zvoki streljanja

Ker gasilcev še ni bilo, sta se brez omahovanja podala v močno zadimljeno hišo. Vidljivost je bila slabša od enega metra in opisujeta, da so se slišali strašni glasovi pokanja strešne kritine, kot bi nekdo streljal. "Teh glasov se sploh ne da opisati, res grozljivo,“ opiše Kardoš. Ko sta vstopila v stanovanje, sta imela v mislih samo eno: poiskati lastnico. Našla sta jo pred kaminom, kjer je sama z vedrom želela pogasiti požar. Požar, za katerega so kasneje gasilci s tremi cisternami potrebovali eno uro časa, da so ga pogasili.

hrabrost in požrtvovalnost | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lastnica z vedrom želela pogasiti požar

Lastnica stanovanja je bila zmedena in v šoku. "Želela je rešiti svoje premoženje, ni se zavedala, kaj se dogaja. Ko naju je zagledala, nama je namenila vprašujoč pogled, v smislu, kaj bi vidva zdaj rada,“ se spominja Kardoš.

Ker se gospa ni zavedala kritičnosti situacije, sta jo policista prijela vsak za eno roko in odpeljala ven. Kasneje so prišli gasilci in pogasili požar.

Pogumnima policistoma medalji za požrtvovalnost

Roman Čarni (PU Lendava) | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lahko rečemo, da je izpostavljanje nevarnosti vključeno v službo policistov, vendar so tovrstni dogodki redki in prav vsi si ne prislužijo medalje policije za požrtvovalnost. „En čas po dogodku sva še rabila, da sva se zavedala, kaj sva pravzaprav storila. Takrat nimaš časa razmišljati o tem. Ko je vsega konec, se začnes počasi zavedati. To se ti ne zgodi velikokra, morda enkrat, dvakrat v karieri„ zaključi Kardoš, ki še doda, da se sedaj dogodka večkrat spominja.

Podeljenih 41 medalj

V letošnjem letu je bilo s strani policije podeljenih 41 medalj za požrtvovalnost in hrabrost posameznikom, ki so se v različnih situacijah izkazali s pogumnimi dejanji in rešili življenje. Med njimi so bili tako policaji in vojaki, kot tudi navadni občani.

 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 09:10 12.januar 2019.

    Nekoč v nekih drugih časih so bili miličniki - rejonski ,ki so reševali vse težave in življenja ,kar je bilo samoumevno in brez nagrad . Stisk rok in nasmeh .