Slovenija
21 ogledov

Policista ostala brez službe, med osumljenimi tudi trije zdravniki

stavka bbb
Proti dvema policistoma, ki sta osumljena korupcijski kaznivih dejan v aferi preskakovanje vrst, je uveden postopek postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Med osumljenimi pa so tudi trije zdravniki, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Kriminalistična preiskava korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu in notranjevarnostna preiskava v policiji še potekata.

V  predkazenskem  postopku so se potrdili sumi storitve 23 korupcijskih kaznivih  dejanj, med katerimi so kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito  posredovanje, nedovoljenega dajanja daril in  nedovoljenega  sprejemanja daril.

Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni osebi.

Sprejemanja podkupnine osumljeni trije zdravniki

Preiskava  je  pokazala,  da  so  posamezniki,  ki  delujejo  v  zdravstvu, omogočali v zameno za protiusluge preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih  storitvah,  kot  so  pregledi  ali operacije.


Dejanja so se v večini primerov izvrševala preko posrednika, ki je izkoriščal dobro poznavanje sistema izvajanja zdravstvenih   storitev in poznavanje posameznikov  znotraj  tega sistema.  Tovrstne storitve so se opravljale v zameno  za  denar, različne usluge in materialne dobrine, ki so znašale od nekaj sto do več tisoč evrov. Med osumljenimi so posredniki, dajalci nagrad oziroma daril in njihovi prejemniki, med katerimi so trije zdravniki.

Dvema policistoma izredna odpoved

Med osumljenimi so tudi policisti. "Za pet policistov, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja  daril  po  242.  členu  KZ-1,  smo  vsa  zbrana obvestila, dokazne predmete  in  listine  odstopili  Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb  s  posebnimi  pooblastili  pri Specializiranem državnem tožilstvu RS. Podrobnosti o poteku preiskave ne moremo posredovati javnosti, ker sume teh kaznivih dejanj obravnava posebni oddelek, smo pa v stiku z njimi," sporočajo z GPU.

Zoper dva uslužbenca policije so uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Hkrati jima je bil izdan tudi sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi  pogodbe o zaposlitvi. Javnemu uslužbencu se za čas prepovedi opravljanja dela odvzame orožje in službena izkaznica ter onemogoči dostop do evidenc in prekličejo se vsa gesla za dostop do baz podatkov, ki jih uporablja policija.

Trem opozorilo pred odpovedjo

Zoper tri uslužbence policije so podali predlog za izdajo opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi hujše kršitve pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, kršitev pa ima tudi vse znake kaznivega dejanja.

Omogočali letenje s helikopterjem

Glavne kršitve uslužbencev policije so v tem, da so več osebam omogočili polete s policijskim  helikopterjem  v  zameno za protiusluge (omogočanje preskakovanje  čakalnih  vrst pri različnih zdravstvenih storitvah…).

V  skladu  s  Pravili  o  izvajanju nadzora v policiji so odredili izredni strokovnim  nadzor nad delom Letalske policijske enote. Strokovni nadzor bo v  skladu s pravili za izvajanje nadzorov opravljen na  področjih upravnega in  finančnega  poslovanja,  organizacijskih  in kadrovskih zadev, pritožb, notranje  varnosti  in drugih. Po opravljenem strokovnem nadzoru bodo glede na ugotovitve generalnemu direktorju predlagani ustrezni ukrepi.

Premeščen vodja Letalske policije

Poleg  teh ukrepov je bil tudi vodja Letalske policijske enote začasno za šest mesecev  premeščen na drugo delovno mesto. Letalsko enoto policije trenutno po pooblastilu vodi dosedanji pomočnik vodje Letalske policijske enote.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.