Slovenija
112 ogledov

Policista oživljala občana

Blaž Svetlin Aleš Rozman
1/3
Anže Petkovšek
Blejska policista Blaž Svetlin in Aleš Rozman sta se v začetku januarja prva odzvala klicu na pomoč – moški srednjih let je na ulici doživel srčni infarkt. Z ustreznim nudenjem prve pomoči sta mu rešila življenje.

"V jutranjih urah smo na Policijski postaji Bled preverjali in urejali dokumentacijo prejšnjega delovnega dne, ko smo prejeli obvestilo Centra 113, da je nekdo obležal sredi ulice oziroma ceste in da ne diha," se dogodkov z 8. januarja spominja policist Blaž Svetlin. S policijskim kolegom Alešem Rozmanom sta nemudoma sedla v avtomobil in se odpeljala do kraja, kjer naj bi oseba obnemogla.

 

Sprva iskala na napačnem kraju

 

"Zelo hitro sva peljala do sporočenega kraja, vmes pa naletela še na ovire -'ležeče policiste' in kolega Rozman me je moral prav opozoriti, naj nekoliko upočasnim," pripoveduje 32-letni Svetlin, ki delo policista opravlja že 14 let.

 

Policista sta še nekaj trenutkov dragocenega časa nato izgubila tudi zato, ker jima je bila sprva javljena napačna lokacija – poškodovanega sta namreč iskala pri bloku, dejansko pa je občan obležal na cesti nekaj metrov višje.

 

Oživljali tudi zdravnici

 

Ko sta končno našla pomoči potrebnega moškega, sta na kraj dogodka prispeli tudi dve zdravnici iz bližnjega zdravstvenega doma. Ker pa sta zdravnici prispeli z osebnim in ne reševalnim avtomobilom, tudi nista imeli s seboj potrebne medicinske opreme za oživljanje. Skupaj so nato kar najhitreje pričeli z nudenjem prve pomoči.

 

Svetlin je gospodu masiral srce, zdravnici sta mu hkrati nastavili infuzijo, Rozman pa je medtem ponovno klical reševalce, saj je bila potrebna celotna reanimacijska oprema. "Ob takšnem primeru preprosto zmanjka rok," pravi Svetlin.

 

V naslednjih minutah je na kraj dogodka že prispelo tudi reševalno vozilo in moškega odpeljalo v jeseniško bolnišnico.

 

Zahvala svojcev

 

Med oživljanjem pa sta policista ves čas razmišljala le o tem, da je moškemu potrebno kakorkoli in čim prej pomagati. "Ves čas mi je po glavi rojila le želja, da bi čim prej zadihal," se ključnih trenutkov spominja 44-letni Aleš Rozman. Svetlin pa ob tem dodaja, da so takšna reševanja pravzaprav del njegovega vsakdana, saj že vrsto let dela tudi kot gorski reševalec.

 

V sledečih dneh so se policistoma oglasili tudi svojci obnemoglega gospoda in se jima zahvalili za pomoč. Ta po njunih informacijah sedaj že okreva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.