Slovenija
5 ogledov

'Policista sta se žrtvovala za druge'

1/8
Žurnal24 main
Direktor policije je na novinarski konferenci pojasnil, da ob petkovem posredovanju policije preprosto ni bilo časa za posebno opremo. Pomembnejše je bilo varovanje življenj.

"Ves postopek, vključno z opozarjanjem in usmerjanjem policijskih patrulj, je potekal v skladu s pravili stroke in taktike delovanja," je v zvezi s petkovo policijsko akcijo poudaril generalni direktor policije Janko Goršek . Omenil je, da je na potek dogodkov vplivala tudi prošnja enega od občanov, naj policista kar najhitreje posredujeta.

Policista, ki sta prišla na kraj dogodka, po Gorškovih akcije nista začela, da bi zavarovala sebe, temveč ljudi, ki so bili tedaj v neposredni bližini 69-letnega moškega. Ta je streljal na policista in ju ranil, nato pa umrl zaradi posledic policijskih strelov. Direktor policije je pojasnil tudi, da so sicer policijska vozila opremljena z zaščitno opremo in ustreznim orožjem; tudi z neprebojnimi jopiči.

Nagrajeni bodo za hrabrost
Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar pa je ob tem povedal, da bo generalnemu direktorju Goršku predlagal, naj za hrabrost nagradi vse policiste, ki so sodelovali v intervenciji. Goršek je že potrdil, da bo nagrado odobril.


Robert Ferenc iz uprave uniformirane policije je nato predstavil statistične podatke uporabe prisilnih sredstev in napadov na policiste. V prvem polletju 2009 so policisti po njegovih besedah v 2391 primerih zoper 2542 oseb uporabili 4923 prisilnih sredstev. Število uporabljenih prisilnih sredstev se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za približno pet odstotkov, število primerov, ko so bila ta sredstva uporabljena, pa za devet odstotkov. Prav tako se je za 10,5 odstotka zmanjšalo število oseb, zoper katere so bila uporabljena.

Kršitelji pa so pri upiranju in napadih na policiste poleg različnih oblik fizične sile v določenih primerih uporabili tudi nož, steklenico, palico, dvakrat tudi strelno orožje in dvakrat drugo hladno orožje. V prvem polletju 2009 je bilo pri uporabi prisilnih sredstev poškodovanih 50 kršiteljev in 76 policistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.