Slovenija
61 ogledov

Policisti dobili višje plače

Shod policistov Saša Despot
Z izplačilom višjih osnovnih plač se je po 323 dneh uradno končala policijska stavka.

Policijska sindikata sta z vlado 2. Junija sklenila stavkovni sporazum. Takrat so policisti prenehali izvajati stavkovne aktivnosti, medtem ko stavka ni bila končana. Na podlagi sporazuma so se policistom plače v povprečju povišale za 100 evrov bruto oziroma 66 evrov neto.

"Današnje izplačilo plač je obračunano z višjo osnovno plačo od 6. septembra 2016, medtem ko bodo dodatki, ki se obračunavajo z zamikom enega meseca, za avgust 2016 obračunani še po starih plačnih razredih. Skupen finančni učinek nove uvrstitve delovnih mest bo tako v celoti razviden pri plači, ki bo izplačana 4. novembra," so pojasnili v SPS.

Stavkovni sporazum po njihovih navedbah vsebuje tudi druge pomembne določbe, ki jih je treba realizirati. Ena pomembnejših je implementacija višješolskega sistema, ki je vsebovana v noveli zakona o organiziranosti in delu v policiji in je v parlamentarni proceduri. Na tej podlagi bo že čez dobro leto sledil dodaten dvig osnovnih plač, ki se bo realiziral na temelju sprejetega zakona brez dodatnih in posebnih pogajanj. Določbe so usmerjene tudi k dvigu osnovnih plač najnižje uvrščenih policistov, ki so vsakodnevno izpostavljeni odgovornim in nevarnim nalogam.

Pričakujejo, da se bodo druge anomalije v okviru evalvacije začele odpravljati že letos. Podali so tudi pobudo, da se med podpisniki sporazuma dogovorno spremenijo kriteriji za razdelitev povečanega obsega dela, ki bo zajel vse uslužbence policije. 

 Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.