Slovenija
30 ogledov

Policisti in cariniki napovedujejo zaostritev

Danes na mejnem prehodu Obrežje ni več tako mirno, kot je bilo včeraj. (Foto: Na Žurnal24 main
Policisti in cariniki napovedujejo zaostritev stavkovne aktivnosti, če jim vladna stran ne bo prisluhnila.

Po splošni stavki javnega sektorja sredi minulega tedna cariniki in del policistov stavkajo naprej. Danes dopoldne so se nadaljevala pogajanja Policijskega sindikata Slovenije in predstavnikov notranjega ministrstva. Sestal pa se je tudi stavkovni odbor Sindikata carinikov Slovenije.

Oboji imajo ob stavkovnih zahtevah, ki so skupne vsem sindikatom, še nekaj specifičnih. Če jim vladna stran ne bo prisluhnila, pa napovedujejo, da bodo stavkovne aktivnosti okrepili.

Gorenak: Izplačevanja delovne uspešnosti ne moremo zagotoviti za naslednji dve leti

Policijski sindikat Slovenije je v današnjem nadaljevanju pogajanj s predstavniki ministrstva  dobil opredelitev do stavkovnih zahtev, za katere je pristojno to ministrstvo. Usklajevali pa so se tudi glede izpolnjevanja stavkovnega sporazuma po stavki v lanskem letu.

"Najverjetneje v torek bomo pripravili odgovor na opredelitev ministrstva," je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Verjetno bodo na sindikalni strani zahtevali še nekatera dodatna pojasnila, je ocenil.

"Naša zahteva je še vedno ta, da od vlade dobimo zagotovilo, da bodo sporazumi in dogovori spoštovani," poudarja.

Po njegovih besedah bo naslednji sestanek morda že v torek ali pa v dneh, ki bodo sledili. Sicer pa, kot je povedal, na današnjem sestanku ni bilo niti ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka niti generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja.

Minister Gorenak je ob sredinem obisku notranjsko-kraške regije dejal, da del policistov - v drugem policijskem sindikatu se namreč za stavko niso odločili - želi zagotovilo, da jim bo država delovno uspešnost in povečan obseg dela izplačevala vsaj še dve leti, a da tega ne more zagotoviti.

Policijski sindikat Slovenije je stavkovne aktivnosti začel že 11. januarja. Za zaključek stavke pa bo potrebna tudi volja na strani vlade, je sredi minulega tedna dejal Uroševič.

Zaradi stavke carinikov na mejah še vedno zastoji

Po sredi stavko nadaljujejo tudi cariniki. Zaradi temeljitega dela carinikov so se zato na dan stavke podaljšale čakalne dobe na nekaterih mejnih prehodih.

Sindikat carinikov Slovenije se bo z ministrom za finance v odstopu Janezom Šušteršičem sestal v torek ob 10. uri, po tem pa se bo na seji sestal še stavkovni odbor sindikata. Na seji bodo ocenili izvedbo stavke, njene učinke ter vsebino sestanka z ministrom. Cariniki med drugim zahtevajo enako obravnavo pri izvajanju varčevalnih ukrepov.

"Nič drugega ne zahtevamo kot to, da se carinsko službo enako obravnava pri varčevalnih ukrepih. Ne vidimo nobenega racionalnega razloga, da bi pripadniki naše službe morali bistveno več prispevati za odpravo te krize kot pa v ostalih službah," je povedal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.