Slovenija
13169 ogledov

Policisti jutri v novo veliko akcijo, delili bodo prav posebna darila

Prometna Policija Saša Despot
Policisti bodo jutri začeli veliko preventivno akcijo. To bodo preverjali.

Policija bo letos že osmič izvajala akcijo za manj popitega alkohola in manj opitih voznikov na slovenskih cestah. Med 6. in 12. novembrom 2023 bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, 

V času akcije, torej med 6. in 12. novembrom, bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo "napihali" 0,0, pa bodo prejeli letak, s katerim bodo lahko pridobili vstopnice za že tradicionalni koncert Policijskega orkestra z letošnjim glasbenim gostom Hamom (6. decembra v ljubljanskem Kinu Šiška).

"Mesec november, še posebno čas okoli martinovega, je pogosto zaznamovan z uživanjem alkohola," opažajo v Policiji. 

AVP: Lani skoraj 40 % vseh smrti v prometnih nesrečah posledica vožnje pod vplivom alkohola ali drog

V letu 2022 je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola pod in nad dovoljeno mejo ter povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi umrlo 33 udeležencev cestnega prometa, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vseh umrlih v prometnih nesrečah, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP).

Po podatkih AVP je bilo v lanskem letu 1590 prometnih nesreč, ki jih je povzročil voznik pod vplivom alkohola. Od tega se je 17 prometnih nesreč končalo s smrtjo, 128 s hudo in 626 z lažjo poškodbo. Največ teh prometnih nesreč so povzročili vozniki, stari med 35 in 44 let.

Največ prometnih nesreč so vozniki pod vplivom alkohola povzročili zaradi neprilagojene hitrosti (610), drugi najpogostejši vzrok je bila nepravilna stran ali smer vožnje (435), sledijo neustrezna varnostna razdalja (116) in neupoštevanje pravil o prednosti (90).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • atamama 21:51 05.november 2023.

    Čudno, čudne prioritete imamo v naših represivnih organih. Varnost ljudi ali varnost prometa. Seveda se strinjam, oba zelo povezana. Samo ni mi jasno uporaba strategije. Ko me ustavi patrulja in mi kar direktno povedo, da imajo opazovalca, ki je opazil ...prikaži več mojo vožnjo (oziroma parkiran avto pred gostilno malo ven iz CE) in seveda mi ponudijo pihat vzamem to za dobro potezo (0,00). So zavzeti, varnost prometa na 1 mestu, tisti dan so ujeli 3 nad mejo popitega alkohola...za ovinkom gostilne......

  • Avatar @narhist
    @narhist 20:45 05.november 2023.

    Morda še kje v svetu voznike nagrajujejo ker vozijo trezni, če ne, upam, da so pogruntavščino patentiral.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:04 05.november 2023.

    Namesto nagrad za trezne naj se nabijejo kazni in odvzem avtomobila za pijane.