Slovenija
29 ogledov

Policisti, ki jih je na pomoč poslala EU, prebivajo tudi v Termah Čatež

Šentilj Anže Petkovšek
V Sloveniji je trenutno 78 tujih policistov, ki so slovenskim kolegom priskočili na pomoč na terenu, ko gre za reševanje begunske krize. Avstrija in Nemčija bosta svoje policiste, ki delajo pri nas, plačali iz svojih proračunov, za ostale mora poskrbeti Slovenija. Ena od skupin je nastanjena v Termah Čatež, kje prebivajo ostali, policija ne razkriva.

Slovenskim policistom v tem trenutku pomaga osem Avstrijskih kolegov, pet iz Nemčije, 20 iz Litve, 25 iz Estonije in 20 s Slovaške. 

V ponedeljek se bo tej skupini pridružilo še pet francoskih kolegov, 20 s Češke, 50 z Madžarske in 50 iz Italije, dodatnih sedem so jih obljubili Avstrijci. Od torka dalje bo v Sloveniji na terenu tudi 20 policistov iz Latvije. 

Nemci in Avstrijci bodo račun za svoje policiste poravnali sami 

Kje so okrepitve iz držav Evropske unije nastanjene na policiji ne razkrivajo. Pravijo, da vseh podatkov nimajo zbranih, ker za to skrbijo posamezne policijske uprave (PU). Sporočili so nam le, da si avstrijski in nemški kolegi stroške nastanitve in prehrane plačajo sami, prebivajo pa na območju PU Maribor in PU Novo mesto.  

begunci | Avtor: EPA EPA

"Z Madžarsko, Latvijo, Litvo, Slovaško, Češko in Estonijo je že bil sklenjen dogovor, na podlagi katerega stroške namestitve in prehrane krije Republika Slovenija iz evropskih sredstev. Policistom iz teh držav bo zagotovljena tudi medicinska oskrba ter oskrba z gorivom za službena vozila pri opravljanju nalog," pojasnjujejo na policiji. 

Evropska komisija je sicer odobrila 10,17 milijona evrov nujne pomoči Sloveniji pri soočanju z begunsko krizo. Slovenija naj bi ta denar dobila v štirinajstih dneh, z njim pa bodo plačali tudi nastanitvene stroške za policiste, ki bodo prišli iz drugih članic unije. 

"Kolikšni bodo ti stroški, policija še ne ve. Glede na to, da so prvi policisti, za katere bomo krili stroške, prišli šele v začetku tega meseca, bodo ti podatki znani šele konec novembra," pravijo na policiji. 

V Termah Čatež prebiva 45 policistov iz Litve in Estonije 

Po naših informacijah trenutno večina tujih policistov, ki so slovenskim kolegom priskočili na pomoč v Posavju, prebiva v turističnih namestitvah Term Čatež. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Pri nas je nastanjenih 20 policistov iz Litve in 25 policistov iz Estonije. Vsem pripada namestitev s polpenzionom, v prostih dneh oziroma, ko posamezni policist zaključi z nočno izmeno, so upravičeni do polnega penziona," so nam informacije potrdili v termah. 

S policije so nam poslali ključna merila, ki so jih upoštevali pri izboru lokacij za namestitev tujih policistov. Glede na ta merila so ustrezne lokacije poiskali na vsaki PU posebej: 

  • da ima nastanitev dovolj veliko kapaciteto glede na število gostujočih policistov (zaradi organizacijskega in tudi logističnega vidika). Nekatere tuje policije so prosilo, da so njihovi kontingenti nastanjeni skupaj;
  • da je nastanitev čim bližje kraju opravljanja nalog (sicer se poveča logistika s prevozi);
  • da je nastanitveni subjekt sposoben zagotoviti prehrano v različnih časovnih terminih zaradi specifike dela (delo je v izmenah, prilagojeni razpored, prosti čas);
  • prilagodljivost zagotavljanja ostalih storitev (pranje perila, sušilnice), ki so nujno povezane z opravljanjem dela. 

david.jug@gmail.com

Komentarjev 1
  • maresem 11:29 08.november 2015.

    Za vse je denar, samo za lastni narod ne.