Slovenija
70 ogledov

Policisti med stavko množično na dopust?

begunci Saša Despot
Policisti se pripravljajo na sredino stavko. Danes sta se oba sindikata sestala z vladnimi pogajalci, pogajanja bodo tekla tudi jutri. Po naših informacijah policisti množično na dopust, saj jim zakonodaja prekinitve dela kot takšne ne dovoljuje.

Danes se je pogajalska skupina, ki jo je imenovala vlada, sestala s predstavniki Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije glede njihovih stavkovnih zahtev. “Dogovorjeno je bilo, da sindikata posredujeta skupna stališča, o katerih se bodo pogajanja nadaljevala jutri,” so nam sporočili z notranjega ministrstva.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS) sta se dogovorila za skupen in enoten nastop pri izvedbi napovedane stavke. "Čas je, da vladi pokažemo, da lahko enotno, odločno in učinkovito izborimo svoje pravice," so že prejšnji teden navedli v sporočilu sindikata policistov.

PSS je 29. oktobra napovedal stavko, če vlada ne bo predstavila rešitev za podane zaveze. Gre za neizpolnjene obveznosti iz stavkovnih sporazumov in dogovorov iz preteklih let, tudi o izenačitvi njihovih plač s plačami v primerljivih evropskih državah. Kot je takrat pojasnil predsednik PSS Radivoj Uroševič, vlada vse mirne pozive sindikata ignorira z nejasnimi odgovori ali pa prelaga izključno odgovornost na notranje ministrstvo, ki da nima potrebnih pristojnosti odločanja.

Kar štiri tisoč policistov na dopust?

Kot že omenjeno, oba sindikata policistov bosta jutri nadaljevala pogajanja z vladnimi predstavniki, medtem pa policisti po naših informacijah napovedujejo dopust, kar naj bi predstavljalo enega izmed načinov pritiska na vlado. Gre za koriščenje dveh dni dopusta v času načrtovane stavke, saj policisti do prekinitve dela po zakonu nimajo pravice, ne glede na stavko so dolžni izvajati naloge, ki zagotavljajo, da stavka ne ogroža življenja in zdravja ljudi in njihovega premoženja, poleg tega mora biti zagotovljeno izpolnjevanje mednarodnih obveznosti.

Po naših informacijah naj bi ne glede na to že okoli štiri tisoč policistov sočasno oddalo vloge za koriščenje dveh dni dopusta, ki se nanašajo na pravico iz kolektivne pogodbe, da ima “policist pravico do izrabe dveh dni letnega dopusta, ki ju sam določi, ne glede na potrebe delovnega procesa. V tem primeru mora policist obvestiti delodajalca najmanj tri dni pred načrtovano izrabo”.

Z dodatnimi vprašanji smo se tekom dneva že večkrat obrnili na oba predsednika sindikatov policistov, a se na naše klice ne odzivata, najverjetneje zato, ker so pogajanja z vlado še v teku. Vprašanja smo poslali tudi na ministrstvo, a so nam odgovorili točno to, torej da so pogajanja še v teku in da na dodatna vprašanja v tem trenutku ne odgovarjajo.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 9
  • Lunca 15:50 17.november 2015.

    Haha, med pohlevni in pohlepni je samo za eno črko razlike...

  • Avatar olor
    olor 14:21 17.november 2015.

    nimaš pojma, bolje živijo kot si ti misliš.

  • Avatar olor
    olor 14:19 17.november 2015.

    Ne vem kako lahko grejo na dopust. S koliko dni prosto razpolaga delavec in delodajalec z dopustom? Ni vse tako kot pravijo sindikalisti policijstov. Vsak lahko lahko izsiljuje, le do katere meje. Policijst niso tako bogi kot se delajo, le ...prikaži več ko izbruhne kakšna situacija kot je sedaj s temi begunci, pa izsiljujejo.