Slovenija
94 ogledov

Policisti na njive

traktor,  kmet Žurnal24 main
Traktorji. Ali ustrezajo predpisom, bodo preverjali tudi na zasebnih površinah. Sindikat kmetov: To je neustavno.

Uporabo kmetijskih in gozdarskih traktorjev zunaj cest bodo po novem lahko nadzirali policisti in tudi inšpektorji, in to ne le na javnih cestah, kot je veljalo do zdaj. Kot je pojasnil Bojan Žlender z ministrstva za promet, so se za ukrep odločili, ker v nesrečah s traktorji umre okoli 20 ljudi na leto.

“Takšen nadzor je neustaven,” je prepričan Roman Žveglič iz sindikata kmetov. Ko bo prvi kmet na svoji zemlji oglobljen, bodo sprožili ustavno presojo, pravi.

Obvezen lok ali kabina

“Nova določila so spodbuda vsem, ki imajo stare traktorje, da se začnejo zavedati, da so ravno ti najbolj problematični in se z njimi zgodi največ nesreč s smrtnim izidom,” pa pravi Marjan Dolenšek, svetovalec za kmetijsko tehniko na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, pa čeprav se ti povečini uporabljajo samo občasno.

Kot pojasnjuje, je v Sloveniji okoli 25 tisoč traktorjev neregistriranih, večina teh pa ni opremljena z varnostno kabino ali lokom, ki je z novo zakonodajo obvezna; zagrožena globa za pomanjkljivost je 400 evrov.

Registracija brez računa

Novost je tudi registracija starih traktorjev ali traktorskih priklopnikov brez dokazil o lastništvu, če so bili na ozemlju Slovenije pred 1. 4. 2005, izpostavlja Dolenšek. Hitrosti za traktorje pa niso več omejene z zakonom, ampak določene po homologaciji.

Komentarjev 5
  • privat 12:22 09.julij 2011.

    Ja če si v pravi stranki si bogat kmet...če pa si ....si reven! Ne obsojajmo vseh kmetov...no kdo pa je te kmete prisilil v uporabo kurilca??? No oblast in njihova pravica! Bogati kmetje ne bojo uporabljali kurilca in nasankali so ...prikaži več zopet reveži in pošteni ljudje!! In zakaj poštenim sodiš???...

  • privat 12:19 09.julij 2011.

    nimajo več kaj pokrasti...in kaj sedaj??Teror nad državljani se je začel..No policija po človeški pravični zakonodaji(danes je v igri nezakonita zakonodaja) ne sme na privat parcele brez odobrenega naloga za preiskavo...no imamo tudi taka sodišča ,ki bi usrani sekret papir ...prikaži več podpisali ,kaj pomeni ....raspad države! No dovolj bi bilo lovljenje traktoristov na javnih-skupnih cestah!Samo fašisti nebi bili fašisti ,če bi cenili človekove osnovne pravice..Hitler je mati tereza proti današnji oblasti ( nositeljev teh pravic) Obstajajo tudi pošenjaki!

  • secufin 10:53 09.julij 2011.

    To, da so na MNZ Kresnjeni že dolgo vemo! Da pa so tako Kresnjeni je pa res višek. Mogoče bodo policisti ponoči hodili po spalnicah in preverjali ali seksamo s kondomi? KGB, STASI, OZNA...... vsi so amaterji proti slovenski policiji ...prikaži več in našim Kresnjenim politikom!