Slovenija
17 ogledov

Policisti napovedali protivladne proteste

Celje EuroBasket dvorana Zlatorog Saša Despot
Odločitve o protivladnih demonstracijah policisti ne nameravajo v nobenem primeru odpovedati. Štrukelj - soliranje je nevarno.

"Zavračamo vsak poseg v plače in ostale pravice zaposlenih v policiji. Sprejeli smo konkreten nabor ukrepov, ki so zelo ostri - sklenili smo, da organiziramo protivladne demonstracije," poudarja Zoran Petrovič, predsednik sindikata policistov.

Proteste bodo izvedli v Ljubljani, termin pa želijo uskladiti še z drugim sindikatom policistov. "Proti vladi moramo nastopiti enotno, ker bodo ukrepi prizadeli vse zaposlene v policiji, nihče jim ne bo ušel," je dejal Petrovič.

MNZ: Ministrica bo policistom prisluhnila

Še vedno zavzemamo stališče, ki ga je na včerajšnjem sestanku vodstva ministrstva s policijskima sindikatoma izrazila ministrica Vesna Györkös Žnidar, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve (MNZ): "Sindikalistom je zagotovila, da bo kot ministrica za notranje zadeve prisluhnila njihovim argumentom v pogajanjih in skrbela za stalen socialni dialog s policijskima sindikatoma, v katerem bodo sproti reševali odprta vprašanja. Zato je opozorila, da so se pogovori šele začeli in ocenila, da bi bile kakršne koli izjave o morebitnih zaključkih v pogajanjih preuranjene."

"Vlada sesuva varnostni sistem"

"Vlada  v tem trenutku s svojimi ukrepi sesuva varnostni sistem. Letos je odpoved dalo že 192 policistov. Sistem policije je tehnično in kadrovsko podhranjen. Ni treba dovolj, da z določenimi ukrepi pokažemo vladi, da je policija potrebna kompletne prenove materialno tehničnih sredstev in da rabimo kadrovske okrepitve," je odločen Petrovič, ki je odločen, da bodo demonstracije v vsakem primeru izvedli.

Ukrepi vlade ciljajo na točno določeno skupino, ministri pa so bili gluhi za argumente in številke, ki smo jih predstavili, je še dodal Petrovič: "Ko odpove kulturen in socialen dialog, je čas, da gremo na ulico in pokažemo enotnost zaposlenih v policiji in sporočimo, da varčevanja na naš račun ne bo."

Štrukelj ne odobrava soliranja

Soliranja posameznih sindikatov, ki se osredotočajo na zelo ozke poklicne interese, zaposlenih v javnem sektorju nikoli ne pripeljejo do dobrih rezultatov, ob napovedi policistov pravi sindikalist Branimir Štrukelj. 

Kot je v izjavi za STA pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj, takšna soliranja lahko sprožijo iste odzive tudi pri drugih sindikatih, kar na koncu lahko ogrozi enotno pogajalsko platformo sindikatov in škodi vsem. Kljub vsemu Štrukelj upa, da bo in ena in druga sindikalna pogajalska skupina ohranila enotnost ter se distancirala od "teh samostojnih akcij".

Štrukelj tudi meni, da napoved Sindikata policistov Slovenije vsaj za zdaj še ne bo vplivala na potek pogajanj med vlado in sindikati o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. "Je pa to seveda zelo tvegana igra, ki se lahko konča slabo za javne uslužbence," je dodal.

Komentarjev 8
  • hitrimiha 12:17 12.november 2014.

    Daj, Mirko... ne ser...i... A zato, ker bo dobil policaj še naprej 750 EUR osnovne plače bo ta država propadla? Kje pa si bil s tvojimi predlogi, ko je država prevzela milijrdne dolgove naših super uspešnih managerjev in tajkunov? Kje ...prikaži več si bil, ko je država prevzela dolgove mariborske škofije? Nikjer nisem zasledil, da ste ti in tebi podobno misleči kje pisarili, naj gre recimo Rotnik, tako oh in sploh super manager, ki je s svojimi pajdaši samo v projektu TEŠ 6 pokradel toliko, kot je država prišparala na plačah javnih uslužbencev, delat v neko tovarno za minimalca. Nikjer nisem zasledil, da si napisal, naj gre recimo za minimalca delat Bavčar, Šrot in še in še bi jih lahko našteval, naših velesposobnih managerjev, ki so zapufali to državo za nadaljnjih 100 let. Tokrat je policija postregla s konkretnimi argumenti. Edini so v javnem sektorju znižali število zaposlenih. ne za zahtevan 1%, pač pa za 15%. Edini so več kot prepolovili stroške. Zato sem tokrat povsem na njihovi strani. Zakaj

  • svašta 11:01 12.november 2014.

    se popolnoma strinjam s tvojim komentarjem, mirko. dejstvo je, da so v javni upravi nizke plače. edina možnost je, da se jih odpusti 40.000, zniža davke podjetjem in spodbuja zaposlovanje v podjetjih, saj država živi od njih in ne od ...prikaži več javnih uslužbencev. In potem naj ti javni uslužbenci poiščejo službo v zasebnem sektorju in bo....

  • 4krogci 07:35 12.november 2014.

    kaj je štrukl a se bojiš da bodo policisti z prostesti resnično nekaj dosegli?? Veš oni nebodo sam govoril pred kamerami da se nebodo pustil nategvat in da skrbijo za svoje delavce tko kot ti!!