Slovenija
18 ogledov

Policisti policistom verjeli na besedo

V Žurnalu smo 11. aprila razkrili dokumente in druge podrobnosti, o katerih (tak Žurnal24 main
Preiskovalci primera z najemanjem kreditov so policistom verjeli na besedo, da niso najemali kreditov. Vpletenosti mož v modrem v nepravilnosti pri aferi Raiffeisen tako sploh niso preiskovali.

Čeprav obstaja ogromno dokazov, ki so se znašli tudi na mizi notranje ministriceKatarine Kresal, da so murskosoboški policisti in njihovi družinski člani najemali kredite pri avstrijskih bankah iz skupine Raiffeisen in hkrati preiskovali domnevne nepravilnosti pri dajanju kreditov, tega nadzornika dela prekmurske policijske uprave nista ugotavljala. Naj spomnimo, da je policija ta teden na novinarski konferenci razglasila, da pri najemanju tako imenovanih sanjskih kreditov ni odkrila elementov kaznivih dejanj.

 

Niso vedeli, koliko so dolžni

Policisti. Pri preiskovanju morebitnih nečednih poslov banke (preiskovali so sklepanje kreditnih pogodb, zaradi katerih naj bi na desetine neplačnikov ostalo brez hiš) za zdaj niso ugotovili elementov kaznivih dejanj. Kreditojemalci na terenu povedo, da so za kredite avstrijskih bank izvedeli prek “uradnih” posrednikov, da so mnogim za to posredovanje plačali in da so v Avstriji sklepali kreditne pogodbe, napisane le v nemškem jeziku. Povedo tudi, da niso mogli izvedeti, kolikšen del dolga so že odplačali in koliko so še dolžni, saj ob notarskem zapisu niso prejeli amortizacijskega načrta ali pa je bil ta nejasen. Vlogo posrednikov bodo kriminalisti še preiskovali.

Pogovarjali so se
Kot smo izvedeli, sta se nadzornika iz službe generalnega direktorja z vsemi kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota zgolj pogovorila. Ta oddelek je namreč vodil preiskavo. V razgovorih so kriminalisti “ pojasnili, da niso najemali bančnih kreditov pri avstrijskih bankah. Nadzornika sta razgovor opravila z nosilcema preiskave in posameznimi kriminalisti oddelka, vsi pa so jima potrdili, da kreditov niso najeli ne oni ne njihovi sorodniki,” pojasnjuje Drago Menegalija, predstavnik policije za stike z javnostmi za področje kriminalitete. Generalni direktor slovenske policije Janko Goršek je namreč že aprila odredil nadzor preiskovalcev, ki so preiskovali sume storitve kaznivih dejanj, povezanih z najemanjem kreditov: ljudje so izgubljali hiše zaradi kreditov bank, ki sploh niso imele dovoljenja za poslovanje v naši državi.

Navzkrižje interesov
Kot še povedo na Generalni policijski upravi, se pri nadzoru ni ugotavljalo število policistov, ki so najeli kredit, ker nadzorniki za to niso imeli zakonskih temeljev. “Znova navajamo, da je bil namen nadzora preveritev strokovnosti preiskovanj sumov kaznivih dejanj, ustreznosti postopkov z občani, sodelovanje z zunanjimi institucijami, predvsem okrožnim državnim tožilstvom, in preveritev nevtralnosti preiskovalcev PU. Namen nadzora ni bilo ugotavljanje števila najetih kreditov, ker za to policija ni imela in nima zakonske osnove,” še pravi Menegalija. 

Seznami neplačnikov
Da je med policisti veliko takšnih, ki so najeli kredit pri omenjeni banki, in hkrati  veliko neplačnikov, je mogoče razbrati iz Sindikalnih novic policijskega sindikata, saj v njih pozivajo svoje člane, naj obveznosti do banke poravnajo. Seznami neplačnikov pa naj bi bili posredovani sindikalnim zaupnikom, in kot smo lahko še pred časom prebrali na forumu policijskega sindikata, tudi direktorjem policijskih uprav. Po naših podatkih so policisti lahko najeli izjemno ugodne kredite z nižjimi obrestnimi merami kot prekmurski kmetje, veliko njihovih kreditov pa ni bilo zavarovanih z nepremičnino, ampak je zadoščal žig policijskega sindikata, da so njihovi člani. Policijski sindikat je pomagal pri promociji kredita, denar za plačilo obrokov se je zbiral v sindikalnih pisarnah, predsednik sindikata Branko Prah pa v pogovoru za naš časopis tudi ni zanikal, da je sindikat za to prejel provizijo. Kreditov teh bank niso najemali samo murskosoboški policisti, ampak policisti iz vse Slovenije.

MINIINTERVJU: V NEPRAVILNOSTI VEČINOMA NE VERJAMEJO
Ali so policisti pravično preiskovali afero najemanja sanjskih kreditov v Murski Soboti glede na to, da so te kredite tudi sami najemali?
Dragutin Mate, notranji minister 2004–2008
: Če policisti zaznajo nepravilnosti, bi morali zadevo predati specializiranemu oddelku na tožilstvu.

Rado Bohinc, notranji minister 2000–2004: Primera ne poznam, načeloma pa ne verjamem v kakršnokoli korupcijo v policiji.

Borut Šuklje, notranji minister 1999–2000: Verjamem, da so policisti delali po predpisih.

Drago Kos, protikorupcijska komisija: Ne morem odgovoriti, ker se komisija s tem že ukvarja. Zaključki bodo v enem mesecu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.