Slovenija
23 ogledov

Policisti poostreno na martinovo

Akcija 0,0 šofer traja še jutri. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V okviru akcije 0,0 šofer, ki bo potekala v času martinovanja, bodo policisti med 5. in 14. novembrom po vsej Sloveniji poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.

Gre za drugi del letošnje preventivne akcije 0,0 šofer (prvi del je potekal junija), ki jo vodi ministrstvo za zdravje in katere namen je zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic ter delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč.

"Ker mnogo ljudi v tem obdobju praznuje ob alkoholnih pijačah, bliža pa se že tudi t. i. veseli december, ki je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu, bomo izvedli vrsto aktivnosti za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu," sporočajo na spletni strani policije.

Policisti bodo poostren nadzor izvajali pri voznikih vseh vrst vozil in po cestah po vsej Sloveniji, tako podnevi kot ponoči, ob tem pa bodo merili tudi hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

Lani na cesti trije odstotki vinjenih
V desetih dneh lanske akcije, v katero sta bila zajeta t. i. martinova vikenda (od 5. do 15. novembra 2009), so policisti na slovenskih cestah ustavili in preizkusili kar 25.692 voznikov ter ugotovili, da je imelo 868 voznikov (ali 3,4 odstotka) v organizmu večjo količino alkohola od dovoljene. Pri 151 voznikih je bila ugotovljena koncentracija alkohola v organizmu nad 0,76 mg/l izdihanega zraka. Po zakonu o varnosti cestnega prometa so pridržali 310 voznikov (od 6 do 12 ur), zasegli 28 vozil in odredili 11 izrednih tehničnih pregledov vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.