Slovenija
19 ogledov

Policisti pozivajo Kresalovo

(Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Sindikat policistov Slovenije notranjo ministrico Katarino Kresal poziva, da naj v vladi doseže umik novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Potem ko je aneks št. 4 h kolektivni pogodbi, ki bi določal vzdržno politiko na področju plač v javnem sektorju, v ponedeljek podpisalo le šest od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja - medtem se skupina sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija za 27. september pripravlja na stavko - je vlada v torek v parlamentarno proceduro poslala predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Z njeno uveljavitvijo bi kolektivna pogodba in njene spremembe lahko veljale tudi, če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak manjše število sindikatov iz vsaj štirih različnih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju.

"Vlada je naredila velik korak nasproti prizadevanjem policistov in danes ni več govora o znižanju drugih stroškov dela (regres, prevoz, terenski dodatek, prehrana) ali zmanjševanju plač, temveč le še o zamrznitvi in še to le za omejen čas enega leta, dokler se gospodarska rast nekoliko ne izboljša," je notranja ministrica Katarina Kresal zapisala v odzivu na poziv policijskih sindikatov, da se postavi na njihovo stran in v vladi doseže umik novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. "Zame to predstavlja še sprejemljiv kompromis, ki upošteva poseben položaj policistov in po drugi strani doprinese k stabilnosti javnih financ glede na hude krizne čase, v katerih smo se znašli."

Kresalova, ki se, kot pravi, sicer zaveda položaja policistov, je spomnila, da s predlogi vlade iz začetka julija ni bila zadovoljna, zato je takrat nasprotovala predlogu za znižanje plač in ukinitvi nekaterih dodatkov, "s katerim bi policistom povzročili znatno poslabšanje njihovega že tako slabega socialnega položaja in pogojev za delo."

V sindikatov policistov so prepričani, da bi vlada s sprejetjem novele dala jasno sporočilo delodajalcem v zasebnem sektorju, da je z zlorabo zakonodajne moči dovoljeno sprejemljivo enostransko spreminjati pogodbe, s čimer bi postavila nevaren precedens v pravnem redu. Opozorili so tudi, da bi se s sprejetjem novele še poglobil konflikt med vlado in sindikati javnega sektorja, saj bi lahko številčno večje skupine (na primer šolstvo) vplivale na politiko plač v tistih panog, ki so številčno manjše. Ministrico so spomnili na obljubo, ki jo je ustno in pisno dala minuli mesec, ko je med drugim v pismu ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs zapisala, da je zmanjševanje plač v organih, ki predstavljajo podlago nacionalne varnosti, nedopustno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.