Slovenija
4394 ogledov

Policisti prekršili pooblastila

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Strokovni nadzor je pokazal nepravilnosti.

Potem ko je policija med 5. in 7. julijem obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj na škodo nekaterih poslancev in je generalni direktor policije Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito, so pri delu policistov ugotovili določene nepravilnosti, so sporočili s policije.

Kot so ugotovili, ta v konkretnih okoliščinah, povezanih s protesti v Ljubljani od 5. do 7. julija, ni v zadostni meri opravila svojih nalog pri usmerjanju in usklajevanju dela območnih policijskih postaj. Ni jim dajala strokovnih pojasnil, ni nadzirala njihovega dela in jim ni zagotavljala strokovne pomoči.

Mimo načrta

Sektor uniformirane policije na PU Ljubljana v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, preučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja. 

Prav tako ni pripravil niti načrta varovanja niti ocene tveganja, ki je sestavni del načrta.

Ugotavljanje posamične odgovornosti

Posledično v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo predvidenega večjega števila policistov, ni bil dorečen način za ukrepanje policistov, prav tako ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju. Poleg tega je bila ugotovljena pomanjkljiva in premalo učinkovita komunikacija med PU in Centrom za varovanje in zaščito.

Za odpravo navedenih pomanjkljivosti in izboljšanje organizacije dela so policijskima enotama naložili izvedbo določenih ukrepov. Sprožili so tudi postopek za ugotavljanje odgovornosti, ki pa še poteka.

Fizični in verbalni napadi na poslance

Olaj je strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito odredil zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju DZ. Gre za fizične in verbalne napade na nekatere poslance po sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih.

Nadlegovanja in groženj so bili med drugim deležni poslanci SDS Mojca Škrinjar, Alenka Jeraj ter Janez Moškrič, poslanca NSi Jožef Horvat in Tadeja Šuštar ter poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Ravnanje posameznikov so tako v koalicijskih kot opozicijskih vrstah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • bobubob 19:02 27.julij 2021.

    Nekateri (vodstveni) policisti so najbrž res še 'na stari liniji', nekaterim pa se zdi enostavno preneumno posredovati, ker je lopov izpuščen še predno dotični policist napiše poročilo. Poleg tega pa je lahko še osebno tožen, ker je lopova grdo pogledal. ...prikaži več Sam mora hoditi po sodiščih in nazadnje plačati odškodnino, čeprav je ravnal po pravilih. Včasih so se lopovi pred žandarji skrivali, danes se policistom smejejo. Brez zaledja zdravorazumske sodne prakse policija ne more storiti skoraj nič.

  • dd 10:59 27.julij 2021.

    Itak, da policisti dnevno kršijo pooblastila. Le malo pa je takih, ki si jih upa ovaditi.

  • bogdan76 06:41 27.julij 2021.

    Na levici je vse dovoljeno policija nesme biti ne leva ne desna ampak opravljati službo po zakonu nekateriji tega nerazumejo.