Slovenija
19 ogledov

Policisti prijeli nemškega terorista

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Murskosoboški policisti prijeli nemškega državljana, domnevnega terorista, ki je trenutno v priporu in čaka na izročitev Nemčiji. Sumijo ga novačenja članov terorističnih organizacij.

Konec minulega meseca so v javnost prišle govorice, da so pomurski policisti prijeli moškega, ki naj bi bil povezan s terorističnimi organizacijami. Govorice so nam potrdili na Policijski upravi Murska Sobota.

Lendavski policisti so 21. oktobra v Dobrovniku želeli ugotoviti identiteto dveh posameznikov, ki sta bila oblečena v muslimanska oblačila, zaradi prestopa v islamsko vero pa sta imela pri sebi tudi Koran. Eden izmed dvojice v preteklosti vojak v Afganistanu, kjer je uril samomorilske napadalce.

Stopnja ogroženosti ostaja nizka
Slovenska policija izvaja različne aktivnosti na področju boja zoper terorizem in spremlja dogajanje v državah EU in izven. Ne glede na to se stopnja ogroženosti v Sloveniji v zadnjem obdobju ni spremenila in ostaja nizka. Policija bo še naprej spremljala varnostno situacijo in izvajala potrebne preventivne ukrepe z namenom preprečevanja morebitnih groženj, so še sporočili iz PU Murska Sobota.

Novačil člane terorističnih organizacij
Policisti so ugotovili, da gre za nemška državljana, 25-letnega moškega in 24-letno žensko, ki sta pred približno enim letom zapustila Nemčijo. Za 25-letnega državljana Nemčije so nemški varnostni organi v letu 2010 razpisali evropski priporni nalog, ki naj bi bil izdan zaradi novačenja članov terorističnih organizacij.

"Ker so nemški varnostni in pravosodni organi zaradi uradno pregonljivih kaznivih dejanj zoper moškega že pred tem dogodkom razpisali evropski priporni nalog, so policisti osumljenca privedli na okrožno sodišče v Murski Soboti, kjer je preiskovalni sodnik zoper njega odredil 30-dnevni pripor,"
je dejal Jožef Prša, tiskovni predstavnik PU Murska Sobota.

Nemca sta trenutno v murskosoboškem priporu. Moškega bodo predali nemškim pravosodnim organom, ženski, ki so jo priprli nekaj dni pozneje, ko je na območju Radencev fizično obračunavala s policisti, pa bodo sodili v Murski Soboti.

Nad policiste s sekiro

Zoper žensko so policisti zaradi kršitve določil Zakona o orožju - pri sebi je v času postopka imela mačeto - izvedli postopek pri prekrškovnem organu. Po postopku je bila napotena v Avstrijo. "V torek, 26. oktobra, so jo gornjeradgonški policisti ponovno izsledili v bližini Radencev. Ker je med postopkom s sekiro napadla policista in poškodovala tudi službeno vozilo, ji je bila  odvzeta prostost," nam zatrdi Prša.

Po neuradnik podatkih naj bi bila policisti prisiljena uporabiti tudi strelno orožje. Policista v incidentu nista bila poškodovana, gmotna škoda pa je nastala na policijskem avtomobilu, ki se ga je tudi lotila razjarjena Nemka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.