Slovenija
2164 ogledov

Policisti razkrili, koliko glob so spisali v zadnjih dveh tednih

odprtje lokalov Saša Despot
Inšpektorji so ugotovili največ neskladnosti v gostinskem sektorju. Napovedujejo poostren nadzor na terasah lokalov tudi v prihodnje.

Inšpektorica Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata je danes na novinarski konferenci Vlade RS o aktualnem stanju glede covid-19 predstavila ugotovitve nadzora inšpektoratov v zvezi z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in cepilno strategijo. V obdobju od 19. do 25. aprila so inšpektorati opravili skupno 3608 nadzorov, pri tem so izrekli 20 prekrškovnih sankcij, 312 opozoril po zakonu o prekrških ter 212 upravnih ukrepov.

Najvišje število nadzorov je opravil zdravstveni inšpektorat, sodelovali so tudi tržni inšpektorat, ter inšpektorat za delo, infrastrukturo, za šolstvo in šport. Največ nadzorov je bilo izvedenih v trgovinah, sledijo mu gostinstvo, druge dejavnosti ter nadzori na javnih mestih, v cestnem in železniškem prometu, v cepilnih centrih in na področju športnih dejavnosti.

Največ neskladnosti je bilo ugotovljenih v gostinskem sektorju, vsega skupaj 122, kar predstavlja 26-odstotno neskladnost z opravljenimi nadzori, ter v trgovinah.


Poostren nadzor se bo nadaljeval tudi v prihodnjih dneh, predvsem na terasah lokalov.

Na teh dveh področjih je bilo tudi največ izrečenih ukrepov. Razlogi za izrek ukrepov so največkrat bili neupoštevanje primerne medsebojne razdalje, neuporaba maske, pogojev o opravljanju gostinske dejavnosti in pomanjkanje razkužil.

Največ prekrškovnih sankcij je bilo izdanih zaradi nezagotavljanja testiranja zaposlenih, odsotnosti dovoljenja opravljanja dejavnosti ter nespoštovanja ukrepov NIJZ za preprečevanje širjenja epidemije virusa covid-19.

Nadzori v cepilnih centrih

Nadzori so potekali tudi v cepilnih centrih. Ugotovljeno je bilo, da organizacija in izvajanje cepljenja večinoma potekata v skladu z cepilno strategijo, vidne so izboljšave v primerjavi s prejšnjimi tedni.

Prejete prijave se pretežno nanašajo na izvajanje nacionalne strategije cepljenja v delu prednostnih cepil.

Ugotovljena je bila ena neskladnost pri 175 nadzorih. V največjem cepilnem centru v državi, na gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je bila na cepljenja po pomoti vabljena 29-letna oseba brez kroničnih bolezni. Ker ni izpolnjevala nobenih prednostnih kriterijev, cepiva ni prejela.

Policisti izrekli večinoma opozorila

Policisti pa so v zadnjih dveh tednih opravili nadzore na 26.373 krajih, nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi prijav s strani občanov. Skupno so izrekli 1.429 ukrepov - 1.180 opozoril in 243 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

Nadzor policistov | Avtor: Vlada RS Vlada RS
"Namen policije pri nadzorih je, da se z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseže zakonito zasledovan cilj - njihovo spoštovanje. To dokazuje tudi podatek, da je policija v skoraj 83 % izrekla opozorilo," je dejal Tomaž Pečjak, ki je dodal, da se je v zadnjem tednu bistveno zmanjšalo število ukrepov. V večini primerov je pri tem šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja in odloka omejitve zbiranja ljudi. "Izjema so dnevi, ko so se odvijali neprijavljeni protesti," je pojasnil.

Število ukrepov po dnevih | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Največ ukrepov so izvedli na območju policijske uprave Ljubljana (283), Maribor (92) in Celje (84), sledi policijska uprava Novo mesto z 51 ukrepi.

Kako je bilo s karantenami?

Policija je na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na naši notranji meji od 15. do 28. aprila izdala skupaj 3.685 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Največ napotitev v karanteno na domu je bilo vročeno osebam, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (2.167), Kosova (420), Hrvaške (348), Severne Makedonije (234), Srbije (169) in Nemčije (104).

Karantene | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 16:14 30.april 2021.

    Policija izgublja vlogo in pomen, politika jih uporablja za inkasante in ustrahovanje ljudi.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:53 30.april 2021.

    Itak bodo gostinci plačali davek, zaradi njihovega oglašanja v medijih. Herr Flick dobro nabira denarčka za svojega vrhovnega poveljnika Janeza.

  • jakec1575 14:56 30.april 2021.

    zakaj policija ne prikaze podatkov za obdobje kotober 2020 feb 2021, ko so izvajali nneustavna dejanja? Zdaj pa vsi pridni opozarjajo, ko je sodisce dokazalo njihove krsitve.