Slovenija
18 ogledov

Policisti še natančnejši

vozniško dovoljenje Saša Despot
Vlada vabi na pogajanja. V zdravstvu, policiji in na uradih napovedane zaostritve.
Kaj vse morate imeti v avtu, če vas ustavi policist
Obvezna oprema avtomobila. Rezervno kolo, trikotnik z rdečimi robovi, oprema za prvo pomoč, rezervne žarnice za najmanj polovico žarničnih mest, številka okvirja mora biti vtisnjena na delu vozila, ki ga ni mogoče sneti.

Po seji vlade se bo vladna pogajalska skupina jutri prvič sestala s stavkovnim odborom na uradnih pogajanjih glede stavkovnih zahtev. Glavna vladna pogajalka Helena Kamnar je napovedala, da se bodo s sindikati poskušali pogajati o znižanju katere od plačnih postavk, da bi na račun tega našli sredstva za izplačilo tretje četrtine plačnih izravnav.

Notranji pritiski izčrpani
Zaposleni v zdravstvu, na policiji in upravnih enotah pa napovedujejo zaostritev stavke. "Ker so notranje možnosti pritiskov izčrpane, se bo naslednja faza stavke poznala tudi pri pacientih," je napovedal Jakob Počivanšek iz sindikata Pergam.

Odpovedi soglasij
Policisti bodo že danes poostrili nadzor tovornega in osebnega prometa v notranjosti države. "Pri rednih postopkih se policisti ne bodo zadovoljili samo s kontrolo osebnih dokumentov, ampak se bodo odločali za podrobnejši pregled avtomobila," je povedal Franci Frantar, generalni sekretar policijskega sindikata. Zaradi umika soglasij policistov za delo v neenakomernem delovnem času pa bodo potrebna prerazporejanja policistov, je potrdil generalni direktor policije. Doslej je soglasja umaknilo nekaj sto policistov, okoli 500 pa naj bi imelo to zakonsko možnost.

Kolone nič krajše
Kljub napovedi stavkovenga odbora, da bodo čakalne dobe na meji skrajšali, je bilo tretji dan stavke še vedno največ težav prav na mejah. Na Gruškovju so tovorna vozila za vstop čakala devet ur, za izstop pa šest. "Na meji ne delamo samo cariniki, tam so tudi policisti, ki prispevajo svoj delež," je povedal vodja stavkovnega odbora Miščevič.

Blokade še en teden ne bo

Tudi pred Luko Koper so bile zaradi stavke carinikov in policistov dolge kolone tovornih vozil. Avtoprevozniki so medtem sporočili, da do naslednjega petka ne bodo blokirali Luke Koper. Avtoprevozniki se zdaj pogajajo z upravo družbe, od katere zahtevajo ukinitev pristojbine. Grožnja, da bodo Luko zaprli, če dogovora ne bo, še vedno ostaja.

MINIANKETA: Ali podpirate stavko?
Peter Frankel, Finance
: Ne, ker imajo zelo varne službe, plače pa tudi niso slabe.
Vesna Vuk Godina, Univerza v Mariboru:
Da. Vlada bi morala varčevati drugje – denimo pri nakupih opreme za policijo in vojsko.
Sonja Šmuc, menedžerka:
V času krize je povprečna plača v gospodarstvu padla, v negospodarstvu narasla. Breme krize bolj čutijo delavci kot uradniki.
Zvezdana Mlakar, igralka in podjetnica: Po duši sem revolucionar, ampak mislim, da zdaj ni pravi čas za stavko. So pa ljudje dolgo čakali na dvig plač in zdaj politikom ne verjamejo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.