Slovenija
46 ogledov

Policisti spet proti vojakom

1/5
Žurnal24 main
Na Rudnem polju na Pokljuki je potekalo 40. tekmovanje Slovenske vojske in policije v patruljnem teku na smučeh. "Tekma je simbol vzdržljivosti, volje in sodelovanja," je poudaril Lah.
Fotografije letošnjega obračuna si oglejte TUKAJ.

"Sporočilnost današnjega dogodka je večplastna. Je odraz spoštovanja do zgodovine in edinstvenih prispevkov dražgoških borcev, ki so ali ste narodni borbi dali srčnost in trdnost. Je pa tudi del splošne narodne biti in simbol vzdržljivosti, volje in sodelovanja," je v govoru izpostavil Damjan Lah, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve.

Prireditve se je tudi letos udeležila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je kot slavnostna govornica povedala, da "se ob takšnih dogodkih ponavadi pokaže medgeneracijska solidarnost." Medsebojna pomoč sodelujočih na tako zahtevnem preizkusu, kot je patruljni tek, po njenem prepričanju kaže na to, da "imamo v naših nacionalnovarnostnih strukturah še veliko tega razumevanja za preteklost in razumevanja za različne generacije".

Na desetkilometrski progi za moške in petkilometrski progi za ženske se je v okviru tekmovanja pomerilo sedem ženskih in 16 moških ekip Slovenske vojske, ter štiri ženske in 14 moških ekip ministrstva za notranje zadeve in policije. Kot so pojasnili na obrambnem ministrstvu, je v moški konkurenci zmaga pripadla specialni enoti policije, v ženski konkurenci pa vojakinjam.

Prvič že leta 1971
Prireditev pomeni zaključek sklopa prireditev Po poteh partizanske Jelovice, Dražgoše 2011, ki obeležujejo spomin na 69. obletnico bitke Cankarjevega bataljona v Dražgošah. V spomin na dražgoško bitko je Republiški štab za Teritorialno obrambo tekmovanje v patruljnem teku na smučeh prvič organiziral že leta 1971, ko so pripadniki takratne Teritorialne obrambe in Uprave javne varnosti tekmovali v vojaških smučarskih veščinah. Tekmovanje je do leta 1992 potekalo na obronkih vasi Dražgoše, potem pa so ga zaradi boljših razmer za pripravo tekem preselili na Pokljuko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.