Slovenija
24 ogledov

Policisti ukaz čakali zaman?

Mariborski navijači so naredili za okoli 20 tisoč evrov škode. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Po obračunavanju navijačev z varnostniki na sredini nogometni tekmi sprožen inšpekcijski nador. Policija: Odziv pravočasen in učinkovit. Policisti nezadovoljni – nekateri zapuščajo posebno enoto, pravijo viri.

Škode na stadionu je za 20 tisoč evrov, uničenih je bilo 298 stolov, vsa škoda pa je nastala na tribuni D, kjer so bili navijači Maribora.

Na prvem derbiju Olimpije in Maribora na novem stadionu Stožice smo v sredo lahko spremljali divjanje navijačev. Bila je tekma visoke stopnje tveganja, vihtenje pesti so nekateri napovedovali vnaprej.

Tarča štajerskih navijačev so bili varnostniki, prisotni policisti so opazovali dogajanje s petih metrov razdalje, v posredovanje so se vključili šele ob praznjenju tribun.

Na policiji zavračajo namigovanja, da je bilo posredovanje zapoznelo. „Policija je na nogometni tekmi pravočasno in učinkovito izvedla vse naloge, ki so bile določene z načrtom varovanja ter taktiko delovanja policije ob kršitvah javnega reda in miru na športnih prireditvah,“ odgovarjajo na GPU.

Na ministrstvu za notranje zadeve že pripravljajo ukrepe, ki bi v prihodnje preprečili huliganske spopade. V zakon bodo vključili možnost, da bi policija nasilnim skupinam preprečila dostop do kraja športne prireditve, prav tako bi lahko začasno prepovedali vstop na štadion tistim navijačem, ki so že bili kaznovani zaradi razgrajanja na tekmah.

Jezni policisti zapuščajo posebno enoto?
Kot smo izvedeli od naših virov, je skupina pripadnikov posebne enote takoj po zaključku tekme na kraju samem podala izstopne izjave. Iz posebne enote naj bi izstopali, ker so nezadovoljni z nadrejenimi, ki jim ukaze za posredovanje ob takih incidentih, kot je bil sredin navijaški obračun, izdajajo tako pozno oziroma sploh ne. Tudi tokrat naj bi, kot trdijo naši viri, ukaz čakali zaman.

Posebne enote ne morejo zapustiti kadarkoli
Iz Generalne policijske uprave odgovarjajo, da pripadniki posebne policijske enote (PPE) te ne morejo zapustiti kadarkoli: „Policist, ki izrazi željo po prenehanju dela v PPE, lahko to stori ob izdaji nove odločbe o imenovanju v PPE, ki se po potrebi spreminja enkrat letno.“ Prevelika fluktuacija kadra bi negativno vplivala na sposobnost delovanja enote. Poveljstvo enote pa mora skrbeti za popolnitev z ustrezniki kadra, kadar pa to ni mogoče, „policistov kljub želji po izstopu ni mogoče zamenjati“. Če policist vseeno ne bi izpolnjeval svoje dolžnosti, bi to pomenilo disciplinsko kršitev.

Kadarkoli lahko pa lahko soglasje za opravljanje nadurnega in nočnega dela  lahko umaknejo le tisti pripadniki PPE, ki so upravičeni do varstva starševstva zaradi nege otroka do tretjega leta starosti.

G7 zadovoljen s sodelovanjem policije
Za varnost na tekmi so skrbeli varnostniki družbe G7. Svoje sodelovanje s policijo so ocenili kot korektno, in sicer "tako pri pripravi oziroma usklajevanju načrta varovanja kot tudi pri izvajanju".

V fizičnem obračunavanju je bilo poškodovanih deset varnostnikov, poškodbe pa niso bile hujše, zatrjujejo na G7: "Varnostniki so uspešno posredovali, saj navijačem ni uspelo preplezati ograje in so ostali ločeni od ostalih skupin navijačev."

Varnostniki so bili grobo napadeni. Stvar preiskave je, da se ugotovijo vse okoliščine.
Ingo Paš

Sprožena analiza in inšpekcijski nadzor
"Od G7 smo zahtevali, da nam pojasni, kaj se je dogajalo. Odgovorili so, da je prišlo do nasilnih dejanj navijačev, ki so varnostnike napadli. Uvedli so postopek internega nadzora, ki še ni zaključen. Ko se bodo zadeve razjasnile, bomo videli, kakšno je dejansko stanje. Vključil se je tudi inšpektorat ministrstva za notranje zadeve," pa je za zurnal24.si povedal Ingo Paš, predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja. Na osnovi zaključkov preiskave se bo zbornica odločila, kako bo ukrepala.

Iz družbe G7 so nam sporočili, da analizo pripravljajo pri vseh večjih varovanjih: „Gre torej za celovito analizo opravljanja nalog varnostnikov, ki so bile predvidene v okviru načrta varovanja, in ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih skladno z zakonodajo in internimi akti tudi ustrezno ukrepamo.“

Da so uvedli inšpekcijski nadzor nad zakonitostjo opravljanja dejavnosti zasebnega varovanja, so nam potrdili tudi na ministrstvu za notranje zadeve.

Podobno kot na študenstkih protestih
Spomnimo, policija je ubrala podobno taktiko tudi na majskih študentskih protestih, ko so študenti dodobra "prenovili" pročelje državnega zbora. Jajca, različni predmeti in žaljivke so ob tem letele tudi v policiste.

Vodstvo policije je po teh demonstracijah večkrat poudarilo, da so ravnali primerno, protiukrepi bi po njihovem mnenju sprožili še hujše nemire, upoštevali so, da je bilo med množico veliko mladoletnikov. Ranjenih je bilo nekaj policistov, med protestniki nihče.

Kot je znano, pa so reakcije policije na demonstracijah dobile tudi politične razsežnosti. Na odboru za notranjo politiko so obravnavali vprašanje, ali je bilo tako ravnanje policije politično motivirano.

Opozorilo uredništva: Prosimo vas, da komentirate vsebino in se izogibate žaljivim komentarjem in komentarjem, ki izražajo sovražni govor. Nekatere žaljive in homofobne komentarje smo že izbrisali. Če naše opozorilo ne bo zaleglo, bomo komentiranje v članku izklopili!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.