Slovenija
943 ogledov

Veseli december na dolenjskih cestah ...

Profimedia
Policija poziva k vožnji brez vpliva alkohola, v prihodnjih dneh pa bodo še bolj preverjali psihofizično stanje voznikov.

Včeraj, nekaj pred 18. uro, se je zgodila prometna nesreča v Krškem, kjer je 49-letni voznik zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste po travnati površini in trčil v objekt. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru  izdihanega zraka 0,95 miligramov alkohola, so sporočili iz PU Novo mesto. 

Vozniku je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov mu je bil izdan plačilni nalog. O vožnji pod vplivom alkohola so policisti z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Izgubila oblast nad vozilom in zapeljala v signalizacijo

Z enakimi ukrepi se je soočil tudi voznik v Novem mestu. Na Šmihelski cesti, prav tako okoli 18. ure, je voznik osebnega avtomobila trčil v prometni znak in odpeljal s kraja nesreče. Na podlagi zbranih obvestil so policisti pobeglega voznika izsledili in ugotovili, da je 59-letnik zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na otok za umirjanje prometa in trčil v prometno signalizacijo. V litru izdihanega zraka je imel 0,73 miligramov alkohola. 

Policisti PP Krško so bili okoli 20. ure obveščeni o nevarni vožnji voznice osebnega avtomobila, ki naj bi z vozilom vijugala po vozišču, potem pa povzročila prometno nesrečo in nadaljevala z vožnjo. 48-letna kršiteljica je v Brestanici v krožnem križišču izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drog javne razsvetljave, so ugotovili policisti. Povzročiteljica, ki se v nesreči ni poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,42 miligramov alkohola. 

Brez veljavnega vozniškega dovoljenja ter registriranega vozila

Okoli 14. ure med kontrolo prometa v Šentrupertu so policisti ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 46-letni kršitelj brez veljavnega vozniškega dovoljenja je imel v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola. Neregistriran in nezavarovan avtomobil brez registrskih tablic so zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vozniki pod vplivom alkohola so letos na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili že 149 prometnih nesreč, kar je 19% več kot lani. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 14 jih je utrpelo hude poškodbe, še 60 je bilo lažje poškodovanih.

Na območju PU Novo mesto delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča.''Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih dveh letih ponovno narašča in letos znaša že 12,4%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni  skupini med 35 in 44 let (41) in med 25 in 34 let (34),'' so sporočili iz PU Novo mesto.

Policisti bodo v naslednjih dneh pogosteje preverjali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vožnjo pod vplivom alkohola in  izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu, so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.