Slovenija
20 ogledov

Policisti vračajo žogico Kresalovi

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Po izjavi notranje ministrice Katarine Kresal Sindikat policistov Slovenije zahteva, naj se opredeli do zakona, ki je po njihovem mnenju z več vidikov sporen.

"Iz vašega odziva lahko sklepamo, da ne poznate položaja, v katerega vlada s predlagano novelo postavlja javne uslužbence, ali pa našega odziva niste dobro prebrali," so besede, s katerimi policijski sindikat nagovarja ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal.

"Vlada favorizira določene poklice"
Poudarjajo, da njihov primarni cilj ni bil opredelitev do varčevalnih ukrepov, ampak opozoriti, da vlada z najnovejšim predlogom novele "grobo tepta in prekinja socialni dialog in načela pravne države, povzroča neenakopravnost med poklici, favorizira določene poklice nad ostalimi in je tudi ustavno sporna, saj je v nasprotju z najmanj enim zakonom."

Kresalova je sicer včeraj zatrdila, da je vladna ekipa naredila velik korak nasproti prizadevanjem policistov, zaradi katerega tudi ni več govora o znižanju drugih stroškov dela ali zmanjševanju plač, temveč le še o zamrznitvi za eno leto.

Namesto dialoga stavkovne zahteve
Znova so jo opozorili, da je vlada z vložitvijo te novele zlorabila inštitut nujnega postopka v državnem zboru, posegla v kolektivno pogodbo in napeljala sindikate h kršitvi Zakona o varstvu osebnih podatkov. Zato še enkrat Kresalovo pozivajo: "Od vas pričakujemo, da se opredelite do takšnega načina sprejemanja zakona." Z naslednjimi besedami pa dajejo vedeti, da jih lahko čakajo še naporni meseci, saj pravijo, da bo posledica sprejema te novelo samo ta, da se bo vlada morala v prihodnje namesto v socialnega dialoga pogajati v okviru stavkovnih zahtev, saj za večino sindikatov predlagana rešitev ni sprejemljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.