Slovenija
170 ogledov

Policisti za 18. november napovedali stavko

Begunci na Gruškovju Pixsell
Policijski sindikat Slovenije na seji stavkovnega odbora o ukrepih in stopnjevanju pritiska zaradi plač. Če vlada ne bo ugodila njihovim zahtevam, bodo sredi novembra stavkali.

"Obveščamo Vas, da je Policijski sindikat Slovenije (PSS) danes, 29.10.2015, Vladi RS napovedal stavko zaposlenih v Policiji in Ministrstva za notranje zadeve. Stavka je napovedana zaradi neizvršitve obveznosti iz podpisanih Stavkovnih sporazumov med Vlado Republike Slovenije in Policijskim sindikatom Slovenije. Izvajanje stavke se začne 18.11.2015," so sporočili s sindikata in dodali, da trenutna begunska kriza ne more biti izgovor za nespoštovanje zavez: "Zato je samo od odločitve vlade odvisno, ali bo do stavke tudi dejansko prišlo," so dodali. 

Podpis stavkovnega sporazuma | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policijska stavka omejena za zakonom

"V Sloveniji je stavka policistov omejena z zakonom, kar pomeni, da smo stavkovne aktivnosti dolžni izvajati na način, da je zagotovljena varnost ljudi in premoženja in da so spoštovane mednarodne obveznosti" je pojasnil predsednik omenjenega sindikata Radivoj Uroševič in dodal, da so policisti vse navedene obveznosti dosledno spoštovali tudi med stavkami leta 2010, 2012 in 2013.

Stavka policistov | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Zahteva po že obljubljenih višjih plačah

Za stavko so se policisti omenjenega sindikata dogovorili na seji stavkovnega odbora, saj jim vlada še ni predstavila rešitev, po katerih naj bi bile plače policistov drugo leto višje od 26 do 34 odstotkov, kar je primerljivo z evropskim povprečjem.

Kot navajajo v sindikatu, se je vlada v letih 2010 in 2012 zavezala, da bodo njihove plače usklajene po letu, ko bomo imeli v Sloveniji za 2,2 odstotka višjo gospodarsko rast, drugo leto torej.

Stopnjevanje pritiska

Prejšnji teden so policisti premierju Miru Cerarju in notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar poslali poziv, naj predstavita rešitve.: Dobili smo odgovore od ministrice za notranje zadeve, ki je sicer korekten, vendar ne zadostuje.V tem trenutku seveda ne moremo stavkati, ker so ljudje izgoreli, zato bomo na današnjem stavkovnem odboru dorekli, kako bomo stopnjevali pritisk," je pred sejo stavkovnega odbora za Žurnal24 pojasnil predsednik PSS Radivoj Uroševič. O policijskih zahtevah naj bi govorili tudi na današnji seji vlade. 

Preberite še:

"Nepremišljeni ukrepi iz preteklosti"

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je na novinarski konferenci po seji vlade povedala, da razumejo stisko policistov in se zavedajo, pod kakšnim pritiskom sedaj delajo. "Naše stališče je, da je treba zaveze preteklih vlad izpolniti, ker se bo s tem zagotovilo tudi primerno vrednotenje policijskega dela," je povedala ministrica in dodala, da njihova realizacija presega ministrstvo za notranje zadeve v točkah, ki zadevajo še druge poklicne skupine.

"Zavedamo se, da bo treba reševati res hude nepremišljene ukrepe iz preteklosti. Verjamem, da se bo vlada s tem spopadla do konca leta," je poudarila in dodala, da glede navedenega vprašanja sodeluje z ministrstvom za javno upravo, ki vodi centralna pogajanja z javnim sektorjem.

Komentarjev 5
  • silni 10:25 31.oktober 2015.

    višje plače bodo dobili ko bo to dopuščalo gospodarstvo,da lahko denar zapraviš ga je najprej potrebno ustvarit. in ker vemo da so za minimalni dvig BDP zaslužni mali in srednje veliki s.p kjer delavci trdo delajo ne bi bilo pošteno ...prikaži večo a ne? država se za plače JU že sedaj zadolžuje!

  • joza 19:48 29.oktober 2015.

    vsekakor si pošteno zaslužijo višjo plačo,naj jim vlada prisluhne in ugodi njihovim zahtevam

  • Milan Novak 15:21 29.oktober 2015.

    Sedaj imajo največjo priložnost ,da Cerar poklekne !!!!!