Slovenija
31 ogledov

Policisti zahtevajo opredelitev svojega nevarnega dela

pretep, nasilje Shutterstock
Samo letos že 103 fizični napadi na uniformirane policiste. Ti opozarjajo, da zaradi opredelitve notranjega ministrstva praviloma niso upravičeni do zavarovalnih odškodnin. Septembra nov sestanek na ministrstvu.

Po petkovem streljanju na uniformiranega policista v Litiji, ko je pripadnik Slovenske vojske nanj streljal med običajno kontrolo prometa, se zopet odpira vprašanje (ne)varnosti policijskega dela.

Sindikat policistov Slovenije v prvi vrsti opozarja na neustrezno opremo policistov, pri kateri nekateri kosi izvirajo še iz osamosvojitvene vojne, opozarja na ustrezno opredelitev dela policista in nenazadnje opozarja tudi na opredelitev policijskega dela kot takšnega.

"Ravno uro pred streljanjem na nesrečnega kolega v Litiji smo imeli sestanek z našim odvetnikom, na katerem smo se spet dotaknili tega vprašanja," za Žurnal24.si pove predsednik sindikata Zoran Petrovič. Opozarja, da ministrstvo vztraja pri opredelitvi, da področja policijskega dela, kot so intervencije in kontrole prometa, niso nevarne. "Te opredelitve vpišejo v Katalog standardov policijskih postopkov, iz katerih zavarovalnice izhajajo pri odločanju glede izplačila odškodnine," pojasnjuje.

Pravi, da so v sindikatu v to kislo jabolko zagrizli že leta 2009 in 2010, ko v več kot 50 primerih poškodb policistov v intervencijah in kontrolah, zavarovanice niso izplačale niti ene odškodnine. Ko zavarovalnica prejme zahtevek za izplačilo odškodnine v intervenciji poškodovanemu policistu, se obrne na ministrstvo za mnenje. Ministrstvo se pri tem opre na omenjen katalog in če je vpisano, da intervencija ni nevarna, se tako glasi odgovor zavarovalnici. "Gre za gol ekonomski interes. Ministrstvo v isti rog z zavarovalnico piha po preprosti logiki: kolikor manj bodo zavarovalnice izplačale odškodnin, toliko nižje bodo premije, ki jih plačuje ministrstvo," je prepričan Petrovič.

Dodaja, da so policisti septembra pri ministrstvu in vodstvu policije zahtevali sestanek na to temo. "Če bodo vztrajali pri takšni opredelitvi, torej da intervencije in kontrole prometa niso nevarne za policista, se bo naš odvetnik odločil za tožbo zoper oddgovorne, ki napišejo takšna pravna mnenja," napoveduje prvi mož sindikata. "Mnenje ministrstva je namreč povsem v nasprotju s prakso, kakršne smo policisti deležni pri svojem delu."

Komentarjev 9
  • Johan Spohan 09:55 25.avgust 2014.

    Milanček, ti pa si invalid v glavo in moraš vsekakor na psihiatrijo, tam ti bodo pa dali v roke slovenski pravopis in tvoja prva naloga za rehabilitacijo bo pisanje barv po slovensko.

  • Pepe007 08:01 25.avgust 2014.

    Pobirajo pač sadove sindikalnega dela. Vojska ne sme odpustiti invalidov, tako kot jih ne smejo ostala podjetja, nastrada pa nekdo tretji.Ven bode tudi plačni model javne uprave: stopnja izobrazbe = plačni razred.

  • ephor 21:55 24.avgust 2014.

    V policiji se je benificirana delovna doba ukinila pred pribl. 15 leti, malo se updejtaj, preden klatiš neumnosti.