Slovenija
23 ogledov

Policisti zahtevajo preiskavo zaradi snemanja

policijske nagrade Anže Petkovšek
Mariborski policisti s strani vodstva policije zahtevajo uvedbo preiskave zaradi "neupravičenega, prikritega, tajnega avdiosnemanja v operativnem prostoru OKC". Na Generalni policijski upravi, kjer pisma sicer še niso prejeli, so o dogajanju obveščeni in dogodek obravnavajo kot mogoč varnostni incident, poroča časnik Večer.

"Delavci izmen Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave Maribor pozivamo direktorja mariborske policijske uprave Danijela Lorbka in generalnega direktorja policije Marjana Fanka, da nemudoma sprožita postopek preiskave zaradi neupravičenega, prikritega, tajnega avdiosnemanja v operativnem prostoru OKC mariborske policijske uprave," Večer navaja pismo delavcev pri interventni številki 113 v mariborski policijski upravi.

Policisti, ki so v noči z 22. na 23. junij dežurali na številki 113, so okoli 4. ure zjutraj ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega. Ena od patrulj na terenu naj bi bila zaradi ugotavljanja dejstev med postopkom zaprosila operaterja v OKC, naj preveri posnetek pogovora, posnetega nedavno. Ko so želeli to opraviti, so ugotovili, da je varnostni sistem Tetra snemal ne le pogovore, ki so bili izvedeni preko elektronskih komunikacij, temveč naj bi bil snemal in arhiviral tudi celotno dogajanje v prostoru OKC v Mariboru. Kako dolgo se je to dogajalo, še ni znano, piše Večer.

Policisti so po poročanju časnika podali prijavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. Zavračajo možnost, da bi šlo v tem primeru za tehnično napako, pomoto ali malomarnost. Poudarjajo, so bile ob uvedbi Tetre usposobljene strokovne službe, ki so dolžne zagotoviti nemoteno, pravilno in zakonito delovanje sistema.

Napaka?

Na Generalni policijski upravi so za časnik potrdili dogodek. "Na eni digitalni avdiokonzoli (krajše DAC) se je pojavljala napaka; namesto kratkotrajnega shranjevanja posnetkov pogovorov na interventni telefonski številki 113 (24 ur) in radijski zvezi Tetra (kratkoročno se snema samo zadnjih 72 ur), so se snemali tudi pogovori v prostoru OKC PU Maribor". O tem so obvestili tehnike urada za informatiko in telekomunikacije, ki so poskušali napako odpraviti. Ker pa ni šlo drugače, so minuli ponedeljek zamenjali celotno konzolo, navaja Večer.

Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je za Večer zatrdil, da možnost zlorabe posnetkov na DAC s strani tretje osebe ni mogoča. Kljub temu so zadevo prevzeli v pristojni službi Generalne policijske uprave za notranjo varnost in dogodek obravnavajo kot mogoč varnostni incident. Tehnikom so tudi naročili, da preverijo delovanje konzol v OKC vseh ostalih policijskih uprav.

Menegalija je za Večer pojasnil, da ima do teh posnetkov dostop samo policist OKC, ki mora biti prijavljen v dispečersko enoto. DAC enote tudi niso povezane z internetom, tako da ni mogoč dostop zunaj OKC, je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • nostradamus 08:19 30.junij 2016.

    ja velik brat nadzira tudi svoje vsi so sumljivi torej se vracamo v svincene case (no ja nikoli jih pravzaprav nismo niti zapustili) nekoc udba - sdv danes pa kdo ve za koga in po cigavem narocilu lepo je ziveti ...prikaži več v sloveniji kjer ti je z ustavo zajamceno marsikaj a le v teoriji v praksi je vse drugacemar ne ?

  • izRODEk 08:15 30.junij 2016.

    Fank in ona babura od ministrice bi morala že zdavnaj odstopiti. Toliko škandalov, kot se je nabralo v dveh letih tema dvema, je dovolj za odstope oziroma odstavitve.Sicer je pa cela neoliberalna vlada nemškega odpravnika poslov Cerarja upam, dosegla svoje dno.