Slovenija
15 ogledov

Policistom 60 evrov več

Podpis stavkovnega sporazuma Saša Despot
Podpisan sporazum med vlado in policisti predvideva, da bodo nadpovprečno obremenjenim policistom izplačali okoli 60 evrov bruto več na mesec.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič so podpisali stavkovni sporazum, s katerim se je končala 201 dan dolga stavka policistov, ki se je začela že januarja.

Ta predvideva, da se plače policistov letos in naslednje leto ne bodo znižale, poleg tega bodo nadpovprečno obremenjenim policistom izplačali denar za povečan obseg dela. Po besedah Uroševiča to pomeni okoli 60 evrov bruto več na mesec na policista. Vlada bo letos za to zagotovila 600 tisoč evrov, prihodnje leto pa dodatnih 1,8 milijona evrov. "Ta denar ne bomo od nikjer vzeli, ker so policisti ta denar in še veliko več z racionalizacijami v zadnjih letih že privarčevali. Policiji se sicer sredstva v proračunu krčijo," je pojasnil Virant in dodal, da je letni strošek za plače policistov 200 milijonov evrov, od leta 2009 pa so v policiji število zaposlenih zmanjšali za tisoč, zaradi česar so zdaj mnogi bolj obremenjeni.   

Odpuščanj ne bo tudi, ko bo Hrvaška v schengnu

Sporazum prinaša tudi dogovor, da na policiji in ministrstvu do 1. januarja 2015 ne bodo odpuščali zaposlenih iz poslovnih razlogov, ta pa niso predvidena niti za leti 2015 in 2016. Prav tako jih ne bodo odpuščali, ko bo Hrvaška vstopila v schengensko območje, kar bi se lahko zgodilo že leta 2016. Takrat bo v policiji okoli 500 presežnih delavcev, ki pa bodo v dveh letih zapolnili luknje po fluktuaciji, saj vsako leto policijo zapusti 250 ljudi. To velja za policiste, ki so zaposleni za določen in nedoločen čas, je poudaril Virant. V sporazumu so še določili, da bodo policisti ponoči patruljirali v dvojicah.

Bojazen, da ne bo kot dogovorjeno

Uroševič je kljub podpisanemu sporazumu dejal, da ostaja bojazen, da vlada ne bo izpolnila vsega, kar so se dogovorili v sporazumu. Ker se je to že večkrat zgodilo, so v sporazum dali nekaj varovalk. Poudaril je še, da s tem sporazumom ni rešen problem delitve sredstev med zaposlene, zaradi česar so tudi vložili tožbo.

Veniger pa je poudaril, da je kljub polletni stavki stanje v Sloveniji podobno kot lani, tudi na področju varnosti v cestnem prometu: "Prvi meseci so bili zelo slabi, danes je le še ena smrtna žrtev razlike, čeprav je vsaka preveč." 

Ne bo domino efekta

Podpisani sporazum ne posega v enotni plačni sistem v javnem sektorju, kar še posebej veseli Viranta. To namreč po njegovem pomeni, da se ne bo sprožil domino efekt pri drugih sindikatih v javnem sektorju: "Tega efekta se zdaj ne bojim, ker gre le za plačilo nadobremenjenosti, ne pa za višanje plač ali dvigovanje ali uvajanje novih dodatkov. Če bi storili to, bi to vodilo v neizogiben bankrot."

Virant je ob tem poudaril, da so rebalans letošnjega proračuna in proračun za naslednje leto rešili maja, ko so s sindikati javnega sektorja podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih. Takrat so se dogovorili o znižanju plač, kompresiji plačne lestvice in delni zamrznitvi vplačil v dodatno pokojninsko zavarovanje. "Zagotovili smo javno finančno vzdržnost plač v javnem sektorju. Učinek sporazuma bo naslednje leto 400 milijonov evrov," se je pohvalil minister za javno upravo.

Komentarjev 3
  • graff 13:48 30.julij 2013.

    Spet en velik NIČ in prevara Uroševiča. Niti tega niso dosegli, da se spremeni krivična plačna reforma , ki je posledica naveze minister Virant in Štrukelj-Posedi-Ščernjavič. Ti so si s pomočjo prirejene plačne reforme in soglasjem aktualne politike odrezali velik ...prikaži večik del pogače na račun plač policistov, medicinskih sester in nekaterih drugih podrejenih poklicev. Plače policistov so padle na najnižjo raven v zadnjih 50 letih. Uroševič -& sledijo praksi prevarantom v svojih lastnih vrstah, članstvo pa jim sledi kot trop ovac, v brezglavem teku pred krdelom volkov

  • Ferluci 12:16 30.julij 2013.

    In kaj so policisti več, da jim:ss- ne bodo zmanjševali plač;ss- da jih ne bodo odpuščali;ss- izplačevali delovno uspešnost.Ja, pa ko bi bili vsaj policisti!

  • dragec 11:23 30.julij 2013.

    Policisti, ali res verjamete in zaupate previrantu???