Slovenija
101 ogledov

Policistom in občanom podelili 22 medalj

Medalje policitom
1/18
Saša Despot
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek sta na Policijski akademiji v Tacnu policistom in občanom podelila 22 medalj policije za požrtvovalnost. Gre za skupaj devet dogodkov, ki so se zgodili na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor in Novo mesto, so objavili na spletni strani policije.

Medaljo policije za požrtvovalnost so prejeli delavci kriminalistične policije iz Uprave kriminalistične policije ter iz ljubljanske in mariborske policijske uprave. Janko Goršek in Vinko Gorenak sta medalje podelila Marjanu Jerotu, Alešu Kegljeviču, Danilu Lavrincu, Sebastjanu Nemaniču, Damjanu Petriču, Marjanu Prahu in Petru Višnjevarju. Slednji namreč predstavljajo jedro preiskovalne skupine, ki je vsa leta preiskave kaznivega dejanja ropa banke ostala nespremenjena.

Policisti so z vztrajnostjo pri delu, strokovnostjo, doslednostjo in prizadevnostjo po šestih letih in petih mesecih zbrali dovolj dokazov, da so sredi marca letos k preiskovalni sodnici okrožnega sodišča privedli dva osumljenca.

Medaljo je dobil tudi policist Sandi Sheikha s Postaje prometne policije Ljubljana, ki je v prometni nesreči, v katerem je bilo pod priklopno vozilo stisnjeno osebno vozilo, izvlekel poškodovanega otroka ter poskušal rešiti tudi voznika.

Med dobitniki medalj sta dva domžalska policista, ki sta moškemu preprečila, da bi s skokom s strehe storil samomor. Policista, oba s Policijske postaje Ormož, pa sta si medaljo prislužila s tem, ko sta iz reke rešila negibno žensko in ji do prihoda reševalcev nudila prvo pomoč.

Brežiška policistka in policist sta tudi med dobitniki medalj. Iz zaklenjenega prostora goreče hiše sta na varno spravila nepokretnega moškega ter še enkrat pregledala gorečo hišo in se prepričala, da v njej ni nikogar več.

Medaljo pa so si prislužili tudi ljubljanska policistka in trije policisti, ki so iz gorečega stanovanja v bloku na varno spravili starejšo gospo. Evakuirali so vse stanovalce tistega nadstropja in jih pospremili na varno.

Medalje dobili tudi meščani

Med občani je dobitnik medalje Ivan Zore, ki je iz osebnega vozila, ki je po prometni nesreči zgrmel v reko in bil delno pod vodo, rešil otroka in ven pomagal zlesti tudi ženski.

Robert Marin in Peter Murko sta iz reke rešila žensko, ki je s skokom z mosta želela storiti samomor, Aleš Šabeder pa je s skokom v ogenj rešil v kres padlega moškega, so še zapisali na spletni strani.

Komentarjev 1
  • graff 18:40 13.junij 2012.

    Iskreno člestitam vsem prejemnikom. Upam, da so se časi res spremenili. Ne dolgo tega so priznanja in odlikovanja dobivali pisarniški molji in izbranci politike, ki so se zaradi množice priznanj in težo medalj komajda še obdržali na nogah.