Slovenija
86 ogledov

Policistom lokalni ponudniki pripeljali pice in vodo

Pice za policiste Facebook
Policistom, ki varujejo mejo, domačini pripeljali hrano. S strani delodajalca so tudi včeraj dobili sendviče, nekateri so se sami organizirali in si naročili toplo hrano. Policija očitke, da ni v tem oziru ni bila pripravljena na izredno situacijo, zavrača.

Potem ko smo tudi na našem portalu včeraj pisali, da so policisti v petek, ko so ves dan varovali mejo, dobili le dvakrat sendvič in po pol litra vode, so jim včeraj iz brežiške Pizzerije Italia odpeljali 50 toplih pic. Na svojem Facebook profilu so zapisali: “Če je poskrbljeno za begunce, je prav, da je tudi za naše policiste!

Pice za policiste | Avtor: Facebook Facebook

Gesti se je pridružilo podjetje BV Maziva, ki je policiste oskrbelo s piškoti, čokoladami in plastenkami vode. Simon Volovec s tega podjetja je za naš portal izrazil upanje, da se bodo gesti pridružili še ostali. 

Piškoti za policiste | Avtor: Facebook Facebook

Voda za policiste | Avtor: Faceebook Faceebook

 

 

 

 

 

 

 

Res so že na Facebooku podobne geste že sinoči najavljali še ostali gostinci s posavskega območja, Klub Dih radosti iz Brežic je ravno tako najavil, da bodo v prihodnjih dneh priskrbeli tople obroke za vse policiste, ki skrbijo za varnost na mejah. Pozvali so tudi na pomoč vse, ki bi bili pripravljeni pomagati pri kuhi ali peki, da se jim pridružijo.

“Novinar je tu, raje ne pokažem”

Že včeraj smo na našem portalu izpostavili izpoved enega izmed policistov, ki je v petek ves dan varoval našo mejo pri prehodu Rigonce, kjer je v petek zvečer prišlo do napetih pritiskov s strani beguncev in aktivistov na policijski kordon.

Povedal je, da so jih zbudili ob 4.30 in jih poslali na mejo. Prvi obrok, torej sendvič in pol litra vode so dobili ob 10.30, drugega, enakega ob 16. uri.

Včeraj so pripadnikom policijske specialne enote ravno med obiskom enega naših novinarjev k mejnemu prehodu Rigonce prinesli hrano. Na naše vprašanje, kaj so jim pripravili, nam je bilo rečeno, da raje ne pokažejo. Sendvič je sicer vseboval dve rezini kruha, nekaj salame in razrezano kislo kumarico.

Tako v petek kot včeraj je bilo na območju Posavja vroče in soprano, policisti so v polni opremi težko stali na soncu, zato so se menjavali. Kot so nam povedali, je enemu ravno pred menjavo postalo slabo, kolegi so mu morali pomagati, da se je umaknil s sonca.

begunci rigonce | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Policija kritike zavrača

Policija je v včerajšnjem sporočilu za javnost izpostavila, da sicer dopušča možnost, da zaradi zahtevnosti položaja nekateri policisti niso v optimalnem času prejeli vode in pripadajočega obroka, vendar pa da “ne gre posameznih primerov posploševati in razširjati v sistemsko problematiko”.

Oba sindikata so pozvali, da takšna opozorila “še posebaj, ker ne gre za sistemski problem”, ne bi uporabljala za preusmerjanje medijske pozornosti.

Kako zahtevno je delo policistov na meji, predsvem, ko med čakajočimi begunci zavre, kot se je zgodilo v petek zvečer na mejnem prehodu Rigonce, si oglejte v spodnjem posnetku našega fotografa.  

dezurni@zurnal24.si