Slovenija
28992 ogledov

Policistom se je audi A6 zdel sumljiv, imeli so prav

Audi A6, ki je prevažal nezakonite migrante PU Nova Gorica
Policisti so v nedeljo, 19. novembra nekaj pred drugo popoldan, na območju Ajševice blizu meje z Italijo opazili osebno vozilo znamke audi A6 švedskih registrskih številk, ki je vozilo sorazmerno počasi in je bilo videti močno obteženo.

Sumili so, da so v vozilu nezakoniti migranti, zato so zapeljali za njim. "Voznik tujega vozila je v Rožni Dolini zavil na parkirišče in se zaustavil. Ko so do njega prišli policisti z namenom, da bi preverili vozilo in voznika, je voznik tujega vozila odpeljal iz omenjenega parkirišča z veliko hitrostjo v smeri nekdanjega mejnega prehoda v Rožni Dolini," so sporočili z novogoriške policijske uprave.

Policisti so zapeljali za njim in ga med vožnjo ustavljali z modro lučjo in sireno. Že po dvesto metrih vožnje je voznik audija zavil levo v stransko ulico in zaradi prevelike hitrosti čelno trčil v betonski zid pred stanovanjsko hišo. Nato je stekel iz vozila v smeri potoka Vrtojbica, a so ga policisti že po nekaj minutah izsledili in prijeli v bližini glavnega krožnega križišča v Rožni Dolini.

"V tem času je iz karamboliranega avtomobila izstopilo deset tujcev (med njima dva otroka), ki so bili potniki v omenjenem vozilu," so zapisali policisti. V postopku se je izkazalo, da so vsi državljani Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop, tranzit ali zadrževanje na območju Republike Slovenije, vsi so zaprosili za azil.

25-letni voznik, državljan Švedske, je nezakonite migrante nameraval prepeljati v Republiko Italijo. Policisti so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Odvzeli so mu prostost in ga pridržali, v ponedeljek pa mu je preiskovalni sodnik zaradi suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po šestem odstavku v zvezi s tretjim odstavkom 308. člena KZ-1) in suma kaznivega dejanja Nevarna vožnja v cestnem prometu (po prvem odstavku 324. člena KZ-1) odredil pripor.

....................................

Kazenski zakonik Republike Slovenije

308. člen

Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države

(1) Kdor nasilno prekorači državno mejo Republike Slovenije ali oborožen nezakonito vstopi na njeno ozemlje, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let ali z denarno kaznijo.

(2) Enako se kaznuje tujec, ki nima dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji, če se na način iz prejšnjega odstavka zadržuje na njenem ozemlju ali se upre zakoniti odstranitvi z njega.

(3) Kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor enega ali več takih tujcev z namenom pridobitve premoženjske koristi zase ali za koga drugega nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, jih po njem prevaža ali omogoči nezakonito prebivanje na njem, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let in denarno kaznijo.

(4) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje uradna oseba, ki omogoči tujcu nezakonit vstop na ozemlje Republike Slovenije ali nezakonito prebivanje na njem.

(5) Kdor pridobiva ali zbira ljudi za nezakonito preseljevanje, jim preskrbuje ponarejene dokumente ali prevoz ali kako drugače organizira nezakonito preseljevanje ali organizira preseljevanje s preslepitvijo pristojnih organov glede pravega namena vstopa na ozemlje Republike Slovenije, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let in denarno kaznijo.

(6) Če storilec z dejanji iz tretjega, četrtega ali petega odstavka tega člena sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali koga izpostavi nevarnosti za življenje ali zdravje ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo.

(7) Prejšnji odstavki se uporabljajo tudi za kazniva dejanja, storjena v tujini, če je država, v kateri so bila storjena, enako kot Republika Slovenija sprejela skupno mednarodnopravno obveznost preprečevati taka kazniva dejanja, ne glede na to, kje so storjena, ter je dejanja v svojem zakonu ustrezno enako določila kot kazniva dejanja. Če je bilo kaznivo dejanje storjeno na območju Evropske unije, se državljani njenih članic pri uporabi drugega, tretjega, četrtega in petega odstavka tega člena ne štejejo za tujce.

(8) Prevozno sredstvo, uporabljeno za prevoz ene ali več oseb, ki prepovedano prehajajo mejo ali ozemlje države, se odvzame, če je storilčeva last. Če prevozno sredstvo ni storilčeva last, se poleg primerov iz drugega odstavka 73. člena tega zakonika to odvzame tudi, če je posebej prirejeno, predelano ali prilagojeno za prevoz takih oseb, ali če je lastnik ali izročitelj prevoznega sredstva vedel ali bi bil mogel vedeti, da bo vozilo uporabljeno za tak namen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Francs 10:43 25.november 2023.

    Fajn , da ste v tem prispevku objavili tudi zakonodajo . Torej zakoni zakaj se jih ne izvaja ?! Po zakonodaji bi mogli biti razni " človekoljubi" za zapahi od 3/10 let ! Šveecarske lovke sežejo vse do Poklukarja

  • Plavi-mil 18:56 23.november 2023.

    Ne se sekirati, ga bo Nataša pomilostila.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:02 23.november 2023.

    Namesto, da bi naš represivni organ v takšnih situacijah naredil Francoze, kot to delajo naši južni sosedje in nenapovedane goste v tranzitu pustil, da pot prosto nadaljujejo k našim zahodnim sosedom, raje skrbijo za dodatno bukiranje naših azilnih domov...