Slovenija
326 ogledov

Policistu disciplinski ukrep, ker je šel prej iz službe, da bi ujel ženino rojevanje

Dvanajst. Shutterstock
Disciplinski postopki, sankcije, opozorilo pred odpovedjo, redna in izredna odpoved. To so kazni, s katerimi se kaznuje policista, ki nevestno opravlja svoje delo. Zadnje čase naj bi bili takšni ukrepi tudi zaradi precej bizarnih razlogov, pravijo na Sindikatu policistov Slovenije.

"Disciplinski postopek so uvedli zoper policista, ki je tri ure predčasno zapustil delovno mesto, in sicer zato, ker je njegova žena v porodnišnici rojevala. Manjkajoče ure je sicer nadomestil," en takšen primer, do katerega je prišlo avgusta letos, izpostavi predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Pove, da so postopek zoper tega policista sicer prekinili, "odnesel" jo je brez kazni. "V zadnjem času je več takšnih primerov, ko so razlogi za sprožitev disciplinske kazni milo rečeno bizarni," dodaja Petrovič. Izpostavi še en primer, ko je policist v svojem prostem času "preveč glasno zaganjal svoj motor v svoji garaži". "Sosedje so poklicali policijo, ta je po dolžnosti obravnavala kršenje javnega reda in miru, zoper policista so njegovi nadrejeni sprožili še disciplinski postopek. Bil je zavrnjen, tudi tega policista niso kaznovali."

Na policiji pojasnjujejo, da so disciplinski postopki in morebitne izrečene sankcije urejeni v Zakonu o javnih uslužbencih in da pri kaznovanjih policistov dosledno sledijo črki zakona. Če je odhod z delovnega mesta predčasen, je predčasen, ne glede na to, če žena rojeva, ali če gre za delo v vinogradu.

Tudi spanje na delovnem mestu

V letošnjem letu je bilo zoper policiste uvedeno 22 disciplinskih postopkov, 17 zaradi lažjih kršitev, pet zaradi težjih. Med lažje policija uvršča primere zaradi alkoholiziranosti na delovnem mestu, dela pod vplivom alkohola, predčasnega odhoda z dela, prihoda v opitem stanju, večkratnega zamujanja na delo, zlorabe bolniške odsotnosti ter več kršitev delovnih obveznosti (malomarno opravljeno delo, nedosledno, nekvalitetno opravljanje delovnih nalog).

Kršitve, zaradi katerih so letos uvedli težje disciplinske postopke zoper policiste, so enkrat malomarno in nepopolno opravljeno delo, zaradi katerih je prišlo do težjih posledic za organ, enkrat neizvajanje mejne kontrole in enkrat nezakonito ravnanje pri opravljanju dela. 

Za primerjavo: v lanskem letu je bilo v Policiji uvedenih 26 disciplinskih postopkov: 3 zaradi težjih kršitev (v vseh primerih je šlo za zlorabo uradnega položaja), 23 pa zaradi lažjih kršitev (alkoholiziranost, malomarno opravljeno delo, nedostojno vedenje do občana, odhod z dela pred koncem delovnega dne, spanje na delovnem mestu, zamujanje na delo, zloraba položaja).

Kazni

Disciplinski ukrepo so različni; policista v skladu z zakonom lahko doleti opomin, denarna kazen, opozorilo pred odpovedjo, redna ali izredna odpoved. Tudi višine denarne kazni so različne, gibajo se do 15 do 30 odstotkov od plače. "Če je povprečna plača policista 800, 900, evrov, je to 150 evrov. Kazen ni enkratna, policistu lahko plačo obremeni tudi trikrat zaporedoma," pojasnjuje Petrovič.

Izredna odpoved zaradi podkupnine

Zaradi kršitev pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja lahko policija v skladu z zakonom zaposlenemu policistu poda izredno odpoved; v letošnjem letu je bilo 11 začetih postopkov, od tega je bil eden zaustavljen, eden je v začetni fazi, v ostalih devetih primerih pa so izredno odpuščeni policisti svoj primer predali delovnemu sodišču.

Med razlogi za izredne odpovedi so goljufija s ponarejeno listino, goljufija in zloraba uradnega položaja, v treh primerih nasilje v družini, enkrat tatvina, enkrat hujša kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in dvakrat več kot pet dni trajajoča neupravičena odsotnost z dela. 

V lanskem letu je prišlo do 13 začetih postopkov izrednih odpovedi, enajst primerov obravnava delovno sodišče. Lani so policiste odpustili zaradi že zgoraj navedenih razlogov, poleg tega so enega ujeli pri sprejemanju podkupnin, enega pa pri nevarni vožnji. Poleg naštetih ukrepov zoper policiste so lani enemu policistu podali redno odpoved, letos dvema, pisnih opozoril pred redno odpovedjo je bilo lani 46, letos pa 31.

Policija kakršnekoli navedbe, da policisti dobivajo "bizarne disciplinske ukrepe", kategorično zavrača, v vseh primerih so, navajajo, sledili črki zakona.

Komentarjev 11
  • Jerry Pikes 22:28 10.oktober 2014.

    To je interna zadeva policije. Če se jebejo med sabo, se naj. Načeloma nas državljane tudi lovijo, ko pelješ v naselju 55-60kmh, ali pa za kakšne banalne vzroke (nekomu na rock otočcu, metaldays težijo zaradi ene travice). Samo ...prikaži več da se ujame pašteta prekrškarje...

  • Igor Đukanović 17:51 10.oktober 2014.

    Ukrep je pogosto tudi samo pogovor šefa s policistom...

  • Igor Đukanović 17:48 10.oktober 2014.

    Lažja verjetno pomeni, da zaradi tega še ne izgubiš službe. Sicer se mi ne zdijo ravno nepomembne...