Slovenija
9 ogledov

Politična realnost je 14 pokrajin

andrej bajuk Žurnal24 main
Predsedniki koalicijskih strank se strinjajo, da edini politično sprejemljivi ostaja le izhodiščni vladni predlog o 14 pokrajinah.

Predsedniki štirih koalicijskih strank, Janez Janša, Andrej Bajuk, Janez Podobnik in Karl Erjavec, so na današnjem vrhu koalicije izrazili podporo projektu decentralizacije države. Pogovarjali so se tudi o številu pokrajin, kjer edino politično sprejemljivo število ostaja izhodiščni vladni predlog o 14 pokrajinah. NSi se še naprej zavzema za manjše število, vendar ne vztrajajo pri svojem prvem predlogu šestih pokrajin.

Predsednik vlade je zagotovil, da regionalizacija še vedno ostaja eden temeljnih političnih projektov vlade. To so zapisali že v koalicijski pogodbi 1. decembra 2005 in o tem dosegli širše soglasje na sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank. Pojasnil je, da so oblikovali zakonodajo, ki ima v Sloveniji širšo podporo, in dodal, da je danes velika večina koalicije potrdila načelno izhodišče glede samega pomena pokrajin ter konkretnega števila 14.

NSi, Zares in LDS za manjše število pokrajin

Poleg števila pokrajin je nerešeno tudi vprašanje o ustanovitvi samostojne ljubljanske pokrajine. © Žurnal24

 
Idejo o številu pokrajin imajo najbolj jasno izoblikovano v Novi Sloveniji, v kateri predlagajo ustanovitev Osrednjeslovenske, Štajerske, Primorske, Dolenjske, Gorenjske in Pomurske pokrajine. Poleg tega pa so tudi proti oblikovanju samostojne ljubljanske pokrajine in se raje zavzemajo za to, da bi Mestna občina Ljubljana (MOL) dobila poseben status v sklopu zakona o glavnem mestu RS. Sam izhodiščni predlog sicer dopušča tudi dodatno razdelitev Štajerske in Primorske.

Predsedniki strank tudi o novih ministrih?
Poleg nove pokrajinske zakonodaje naj bi na današnjem sestanku s premierjem predsedniki koalicijskih strank najverjetneje govorili tudi o novih imenih ministrov.  Minuli teden so namreč odstopili kar trije ministri – minister za promet Janez Božič , minister za zdravje Andrej Bručan in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.