Slovenija
12 ogledov

Politične igre z igralnico

Borut Pahor verjame, da je kriza priložnost za rešitev strukturnih težav v gospo Žurnal24 main
Prvi mož Zaresa Matej Lahovnik ocenjuje, da Drago Podobnik ni prava izbira za prvega moža Hita, Andrej Miška pa bo v sredo "tako ali drugače" končal izbiranje predsednika uprave.
"Napovedujem, da bo čez pol leta prišlo do stabilizacije, za prihodnje leto pa si obetam, da bi se stabilizacija lahko zasukala v neki razvojni preobrat," je na ponedeljkovem srečanju primorskih gospodarstvenikov v prostorih podjetja Salonit povedal predsednik vlade Borut Pahor.

 

36

odstotkov – za toliko se je na severnem Primorskem povečal delež brezposelnih od maja 2008.

Za razvojno akademijo
"Primorsko gospodarstvo se je v začetku krize znašlo v zaostrenih razmerah, prepričan pa sem, da bo s pravimi odločitvami tudi prvo izšlo iz nje," je pojasnil premier. Podprl je tudi idejoIztoka Seljaka iz podjetja Hidria o tem, da bi v Sloveniji oblikovali neke vrste mednarodno razvojno akademijo, in se strinjal z izjavo, da bo mogoče velike razvojne zmogljivosti polno izkoristiti le z najboljšimi kadri.

 

Temna realnost

Padec naročil. V predelovalni dejavnosti, ki predstavlja na severnoprimorskem območju 40 odstotkov bruto proizvoda, se spopadajo z od 30- do 40-odstotnim padcem naročil. Gradbena dejavnost je padla za četrtino. Več kot 70 odstotkov družb ima likvidnostne težave. Roki izplačil se podaljšujejo. Denarja ni. Mala podjetja ne pridejo do sredstev.

Hit ni predmet spora
Natančnejše podatke o stanju, ukrepih in izgledih je zbranim gospodarstvenikom predstavil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki se je glede Hita zapletel tudi v besedni dialog s prvim nadzornikom družbe Andrejem Miško. Ta je kot neumestno komentiral ministrovo izjavo o tem, da če bi bilo to v njegovem resorju, ne bi dovolil, da pride na vrh Hita nekdo, ki ne razume širše vpetosti družbe v razvoj turizma v Sloveniji.

"Če kdo razume, da je Hit samo igralni salon, se zelo moti," je razložil Lahovnik. Minister sicer imen ni omenjal, so pa mediji pred časom poročali, da naj bi Draga Podobnika, kandidata za predsednika uprave družbe po izboru nadzornega sveta (NS), zanimal le razvoj igralniške dejavnosti v Hitu. "NS bo pač moral ukrepati, če strategija ne bo taka, kot mora biti," je dejal Lahovnik in spomnil, da je zaradi načina izbire novega predsednika uprave iz NS Hita izstopil Marko Jaklič.

Miška je na drugi strani prepričan, da so izbrali pravega kandidata za razvoj Hita kot nosilca turizma v Sloveniji. "Mislim, da bomo v sredo končali izbiranje predsednika uprave. Tako ali drugače," je napovedal Miška.

Sicer pa sta tako Miška kot Lahovnik zanikala, da bi pri izbiri prvega moža Hita šlo za spor med SD in Zares. "To so popolni nesmisli. Ne gre za nikakršen političen pingpong znotraj koalicijskih strank. Hit je preveč pomembno podjetje za severno Primorsko, da bi se lahko politika z njim igrala," je še dejal Lahovnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.