Slovenija
19 ogledov

Politične krize ne bo konec z novo vlado

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Več kot dve tretjini vprašanih v zadnji anketi Dela meni, da z izvolitvijo nove vlade politične krize še ni konec.

Z izvolitvijo nove vlade ni konec politične krize, menita več kot dve tretjini (68,2 odstotka) vprašanih v zadnji anketi Dela. Slaba tretjina (27,7 odstotka) meni, da je z izvolitvijo vlade politične krize konec, mnenja o tem vprašanju pa ni imelo 4,1 odstotka vprašanih.

Glede na anketo je 47,3 odstotka vprašanih na splošno zadovoljnih z izborom ministrske ekipe vlade Janeza Janše. Nekaj odstotkov manj, 45,9 odstotka, pa z njenim izborom ni zadovoljnih, medtem ko se 6,8 odstotka anketiranih o tem vprašanju ni moglo opredeliti.

Po političnih preferencah so s kadrovsko zasedbo vlade izjemno zadovoljni simpatizerji SDS, nekoliko manj simpatizerji Liste Virant (68 odstotkov), najmanj pa so zadovoljni simpatizerji Pozitivne Slovenije in SD, pa tudi anketiranci z visokošolsko izobrazbo (53 odstotkov).

Več kot polovica meni, da bo opozicija konstruktivna

Nekaj več kot polovica (51,2 odstotka) anketiranih meni, da bo opozicija konstruktivna. Da bo opozicija destruktivna, jih meni dobra tretjina (34,6 odstotka), da bo včasih destruktivna, včasih konstruktivna, pa 2,4 odstotka. 11,8 odstotka anketiranih se o tem vprašanju ni želela opredeliti.

Zavezi iz koalicijske pogodbe, da bo nova vlada kadrovala glede na sposobnosti in osebno poštenje, ne verjameta slabi dve tretjini anketiranih (63 odstotkov). Zavezi verjame dobra tretjina vprašanih (34,1 odstotka), 2,9 odstotka pa ni imela mnenja o tem vprašanju.

Pravice uporabnikov bi morale biti neomejene

Poleg političnih vprašanj so v anketi Dela spraševali tudi o sporazumu Acta. Dobra polovica (57,5 odstotka) vprašanih ve, kaj je sporazum Acta, slaba polovica (42,1 odstotka) pa ne ve. Slabega pol odstotka (0,4 odstotka) vprašanih ni želelo odgovarjati na to vprašanje.

Dobri dve tretjini (69,1 odstotka) vprašanih meni, da bi morale biti pravice uporabnikov interneta neomejene, dobra petina (21,7 odstotka) pa meni, da bi morale biti njihove pravice zaradi zaščite avtorskih pravic omejene. 9,3 odstotka anketiranih se ob tem vprašanju ni moglo odločiti.

Komentarjev 3
  • tralala 13:54 21.februar 2012.

    Kot pobriti in maloumni ovci, ki pada na cenene fore kot so komunajzerji, palčki, udbaši in ostali neobstoječi pojmi, ti povem, da če se država vrne na tirnice iz 2004-2008, nam bo še kako trda predla. Fašist je uničil dobršen ...prikaži več del zdravega gospodarstva in zastrupil narod s svojim domobranskim hujskanjem vsaj za 30 let naprej. Produkt tega hujskanja si ti in tvoje razmišljanje. Preden boš začel blejati in preusmerjati pozornost drugam (klasika), naj ti povem, da imam zelo podobno mnenje glede t.i. 'Opankarja' in ostalih ljudi, ki ste jih klerofašisti ožigosali in podtikali. Skratka, daaaaaleeeeč najslabša vlada - upam, da nas bodo zamenjevali za Slovaško.

  • bob507 09:37 21.februar 2012.

    To ni "sanjska ekipa" kot je bila Pahorjeva, zato nas je pripeljala na rob bankrota z balkanskim načinom razmišljanja, ta ekipa pa bo naredila red v državi in spravila SLO nazaj na pota iz let 2004/2008. Prepričan pa sem, v ...prikaži več kolikor si prisesan na državne jasli, glede cviljenja sem prepričan, da ti bo trda predla in prav je tako!!

  • tralala 17:23 20.februar 2012.

    Edini, AMPAK res EDINI v tej vladi kolikor-toliko je Šušteršič. Vsi ostali so zgolj nagrajeni za troletno lajanje, zavajanje, klovnovstvo, laži in diskreditacijo - začenvši z Gorenjakom, Černačem, Novakovo in Erjavcem. Strokovnost jim je tuja kot Elki Strojan slovenščina. In ...prikaži večn s takimi primitivci bi Slovenija zaplavala na površje?