Slovenija
32 ogledov

"Politično-tožilska farsa"

Sojenje v zadevi Patria Anže Petkovšek
Konec prve sodne obravnave v aferi Patria. Janša sojenje označil za farso, Črnkovič pa pričakuje oprostilno sodbo.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden. Do takrat pa mora tožilstvo poskrbeti tudi za prevod 300 strani preiskave, ki so jo priložili kar v finščini.

"To je politično-tožilska farsa. Kako naj se človek brani, da ni bil nekje, nekega dne in na nekem kraju, ki ni bil določen. Skratka: obramba niti nima možnosti za neke proceduralne postopke, saj ni dokazov, ki bi jih izločali, skratka ni ničesar. Čista farsa," je ob prihodu na sodišče dejal prvak opozicije Janez Janša, ki naj bi ga finski poslovneži poskušali podkupiti.

Tone Krkovič, brigadir v slovenski vojski, je na vprašanje, kaj pričakuje, dejal, da nič posebnega. Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, ki je Patrio zastopal v Sloveniji, pa pričakuje "oprostilno sodbo, ker nismo nič storili".

Walterja Wolfa na sojenju ni, saj naj bi bil v bolnišnici v Kanadi. Prisoten pa je njegov zastopnik Andrej Kac. Ker Wolfa ni in niti ni jasno, ali se bo sredi tedna res vrnil v Slovenijo, kot je napovedal, Janšev zagovornik predlaga, da se postopek zoper Wolfa iz sojenja za zdaj izloči. "Nasprotujem izločitvi v tej fazi, ker je njegova vloga odločilna za razjasnitev okoliščin," pa je zatrdil tožilec Andrej Ferlinc.

Vse o ozadju sojenja preberite na tej povezavi.

V škodo politične podobe

Janša je po obravnavi potegnil vzporednice s sojenjem pred 23 leti, glede na neprimerno majhen prostor tako za obtožence in zagovornike kot za javnost. Po njegovem mnenju gre za politično motiviran proces. Meni, da je nekomu v interesu, da se proces vleče čim dlje, da so novinarji prisotni vsak teden in da se čim bolj škodi politični podobi Janše. Dodal je, da je odvetniku naročil, naj proceduralno nikakor ne ovira postopka.

Krkovič je dejal, da je dobil točno to, kar je pričakoval pred začetkom sojenja – "nič posebnega". Črnkovič pa najbolj obžaluje to, da sodišče nima dovolj denarja za prevod materiala v finščini, in dodaja, da ima zaradi procesa težave s poslovanjem, ker je označen za kriminalca. Zagožen obravnave ni komentiral, je pa njegov zagovornik dejal, da pričakuje oprostilno sodbo.


Premalo prostora

Zaradi prostorske stiske so sojenje praktično takoj na začetku prestavili za pet minut – da bi našli stol.

Zaradi prostorske stiske so se sodnici najprej pritožili zagovorniki peterice. Zagovornik Wolfa je moral sesti med obtožene na zatožno klop. "Ne da prosim za mizo, nujno jo potrebujem," je dejal Kac. "To so nemogoče razmere," pa mu je pritrdil zagovornik Antona Krkoviča, Jože Hribernik.

Zagovornik Janše, Franci Matoz, bi prostorsko stisko rešil s selitvijo. "Na tem sodišču obstaja večja dvorana. V tej dvorani bo onemogočena obramba obtoženih glede na obsežnost spisa," je sodnici pojasnil Matoz.

Zagovornik Krkoviča je predlagal, da bi odšli v sosednjo ulico. "Predlagam, da se obravnava prenese na sedež okrožnega sodišča, tam so dvorane relativno večje," je bil Hribernikov predlog.

Sodnica se ni strinjala, prostorsko stisko bi rešila kar v dvorani, kjer namerava soditi peterici. "Predlagam, da se obtoženi premaknejo bolj levo, odvetnik Kac pa bi sedel poleg odvetnika Hribernika," je dejala. "Ampak jaz nimam niti stola," je sodničin predlog zavrnil Kac.

 

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:56 06.september 2011.

    A manjše dvorane ljubljansko sodišče nima,saj se je včeraj videlo razkošje prostorov sodišča,ko je na m2 prišlo 12 ljudi?To je vse z namenom,zadevo spravt v fazo zastaranja in nepravilnih postopkov,kar bod Čefurini takoj zagrabili!

  • smito23 19:20 05.september 2011.

    Žalostno, kam je v 20ih letih padel janša...navaden prepirljivec, osumljen izdaje naroda zaradi prekupčevanja z orožjem....ne znam si predstavljati, da bi se o mojem očetu govorilo tako, kot se o janši..Janez Ivan Janša; zgodba o Ivanu, ki je ...prikaži več netil sovraštvo in žel sovraštvo.Recimo NE janšizmu!

  • VERITA 18:30 05.september 2011.

    Še ne vem kdaj, tudi ne vem kje, ne vem niti za kaj, ne koliko, bom dobila, če bom dobila, ne vem od koga bom dobila, zakaj, kakšno vsoto, ne vem niti valute, ali bo morda v zlatu.............En tieda ...prikaži večeda miloin e tieda missa, eivat edes tieda mita, ei miten paljon saan jos en Doble en tieda kenelta saan miksi, mita maaraa ei tieda valuuttaa, tai se voi olla kullasta..... (finski prevod)