Slovenija
163 ogledov

Politika je biznis

Žurnal24 main
Za kaj SNS zapravi proračunski denar, Jelinčič ne razkriva. "Stroški so pač stroški," pravi.

Slovenska nacionalna stranka bo na leto prejela dobrih sto tisoč evrov iz državnega proračuna, ker je na predčasnih državnozborskih volitvah prejela 2,2 odstotka glasov. Stranka se od decembra 2011, ko je po dvajsetih letih izpadla iz parlamenta, tako še vedno drži nad vodo. Istega leta so skupni prihodki stranke znašali 273 tisoč, lani pa denimo 128 tisoč evrov. Največja razlika je pri tako imenovanih drugih prihodkih in ne pri sredstvih iz proračuna.

SNS, ki je v parlamentu ne bo do naslednjih volitev, bi državo v sedmih letih lahko stala dobrega pol milijona evrov. Stranka ima dva zaposlena, in sicer tajnico stranke in organizacijskega sekretarja, skupno pa za obe plači porabi 38.925 evrov. Lani je iz državnega proračuna prejela 73.767 evrov in iz proračunov lokalnih skupnosti 54.037 evrov. Poslovala je pozitivno, zanimivo pa je, da v tem letu ni prejela nobenega prispevka od zunaj, člani pa tudi ne plačujejo nobene članarine.

V poročilu za lansko leto izstopa predvsem postavka za materialne stroške. Ti so znašali dobrih 72 tisoč evrov. V poročilu nikjer ni navedeno za kaj gre, predsednik stranke Zmago Jelinčič pa se je tudi izmikal odgovoru, kateri stroški so zajeti v tej postavki: "Stroški so pač stroški," je bil kratek. Ali gre za najemnino? Stranka namreč deluje na domu njenega predsednika. "Ostali stroški so pač ostali stroški, kaj naj vam rečem," je ponovil Jelinčič. Na ponovno vprašanje, da stroške za kampanje vodijo pod "druge stroške", materialni stroški so pa nekaj drugega, pa je odgovoril le: "Delamo kot ostale stranke." 

SNS je v lanskem letu plačala še štiri tisočake za volilno kampanjo iz leta 2011, bila pa je tudi organizator kampanje za nadomestne volitve župana občine Maribor in mestne svetnike, za kar je namenila dvakrat po 25 evrov. Za kaj torej zapravi 72 tisoč evrov letno, ni povsem jasno. Večina denarja bo letos šla za lokalne volitve, pravi Jelinčič, ki bo kandidiral za ljubljanskega župana.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 09:01 30.julij 2014.

    Mu morate res dajati medijski prostor?

  • Žvižgač 21:49 29.julij 2014.

    Bolnik in še bolj bolna zakonodaja, ki nam iz ust jemlje za zapravljanje našega denarja s takimi bolniki. Toliko let ga že podpiramo in kaj smo imeli od tega in še se najde bolnikov, ki ga podpirajo.

  • abcdefgh 20:52 29.julij 2014.

    Zmago za župana maš zagotovljena.