Slovenija
21 ogledov

"Politika mora služiti vsem ljudem"

Piratska stranka Slovenije logo Miha Slekovec
Z ustanovnim kongresom v Kinu Šiška je bila tudi uradno ustanovljena Piratska stranka.

Namen stranke je predvsem uveljavitev piratskih idej in popularizacija piratskega gibanja, programski sklop nove stranke pa vsebuje več programskih izhodišč. Med drugim se zavzemajo za dosledno spoštovanje vseh človekovih pravic, ki so temelj razvoja odprte družbe in svobodnega posameznika, ter za strogo omejitev nadzora nad ljudmi, saj da informacijska tehnologija omogoča "zelo prefinjene možnosti nadzora". Menijo, da je treba preprečiti vse zlorabe na tem področju, razen v posebnih primerih, ki jih določa zakon, je zapisano na spletni strani stranke.

Kot še navajajo v stranki, mora politika služiti vsem ljudem in ne le ozkim interesnim skupinam, zavzemajo pa se tudi za z ustavo zagotovljeno pravico dostopa do interneta ter za transparentnost tako politike kot države. Zagovarjajo še reformo avtorskega prava ter spodbujanje razvoja in uporabe programske opreme.

Zgled iz tujine

Piratske stranke sicer obstajajo tudi v vrsti drugih držav. Prvo tovrstno stranko so ustanovili 1. januarja 2006 na Švedskem, julija oziroma septembra istega leta sta ji sledili avstrijska oziroma nemška piratska stranka, danes pa takšne stranke obstajajo že po vsem svetu.

Komentarjev 3
  • privat 20:10 16.februar 2013.

    kdo ni vedel,da dela v škodo naroda???....

  • mia 10:36 18.oktober 2012.

    v ustavi menda piše, da mora vlada služiti samo v dobrobit državi. očitno je, da vsa vlada krši ustavo. ker pa smo nevedni in pohlevni smo si sami krivi?

  • dragec 08:57 18.oktober 2012.

    Kdo je to videl, da vlada služi vsem ljudem - ???