Slovenija
26 ogledov

Politika ne sme urejati medijev

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V Združenju novinarjev in publicistov opozarjajo, da je poziv v peticiji 571 novinarjev, ki je bila povod za zahtevo po državnozborski razpravi o medijih, sporen.

Razprava o monopolih in pluralnosti na medijskem trgu v sklopu parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport je lahko koristna, vendar pa se v vprašanja profesionalnosti ravnanja urednikov in novinarjev politiki ne smejo vpletati, so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov. Moti jih namreč, da bo omenjeni odbor v torek na zahtevo poslancev LDS obravnaval položaj medijev v Sloveniji.

V združenju opozarjajo, da je poziv v peticiji 571 novinarjev, ki je bila povod za zahtevo po državnozborski razpravi o medijih, skrajno sporen, če bo razumljen kot zahteva, naj politiki posegajo v urejanje medijev. Pomisleki, ki so zapisani v peticiji, se nanašajo na problem lastninjenja in profesionalnosti ravnanja v novinarski skupnosti, so prepričani in ob tem opozarjajo, "da so zagate, ki so posledica lastninjenja v času tranzicije, povzročili politiki tako z leve kot desne".

Razprava o monopolih in pluralnosti na trgu tiska in medijev je zato koristna, menijo v združenju, kjer pa hkrati opozarjajo, da se v vprašanje medijskega profesionalizma politiki ne smejo vpletati. "Konflikti na tem področju bi se morali razreševati v okviru novinarske skupnosti (denimo na častnem razsodišču) in v medijih samih, a tega obstoječe novinarske organizacije in novinarji, ki z omenjeno peticijo zahtevajo posredovanje politike, niso niti poskusili," ocenjujejo v združenju. Zato je po njihovem mnenju nesprejemljivo, neprofesionalno in s stališča medijske svobode nevarno, če iste organizacije poskušajo za kaj takega pooblastiti mednarodno ali domačo politiko.

Mlado Združenje novinarjev in publicistov – ustanovljeno je bilo 14. novembra letos – je nastalo zaradi nezadovoljstva nekaterih novinarjev, urednikov in publicistov nad dosedanjo organiziranostjo novinarjev. Med njimi so med drugim Peter Jančič (Delo), Vladimir Vodušek (RTVS), Matej Makarovič (publicist), Silvester Šurla (Mag), Tino Mamić (Primorske novice) in Vanessa Čokl (Večer).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.