Slovenija
31 ogledov

Politika: Union naj se proda

Zorko pravi, da sliši razne govorice, in še vedno upa, da bodo lastniki podprli Žurnal24 main
Neuradno. V vladnih krogih za prodajo Uniona, saj bo to dobro za NLB.

V politiki obstaja precejšnje soglasje, naj se Pivovarna Union proda. Tako bi ubili dve muhi na en mah: rešili problem kapitalske podhranjenosti NLB in hkrati povečali konkurenčnost na trgu pijač.

Menda naj bi tako rešitev najbolj podpiral minister Mitja Gaspari, ki pa za komentar včeraj ni bil dosegljiv.

NLB: To ni res!
"Razne govorice prihajajo tudi do mene," je povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko. V NLB pa so zanikali, da nameravajo svoje terjatve do Laščanov poplačati s prodajo Pivovarne Union.

Pivo je manj kot pol

Podatki. Pivovarna Union ima približno 38 odstotkov trga piva v Sloveniji; le okrog 15 odstotkov je piva iz uvoza, razlika pa pripada Laškemu. Skupina Union, ki vključuje tudi Fructal, po podatkih iz letnega poročila večino prodaje ustvari z brezalkoholnimi pijačami.

Laščani imajo pri NLB okrog 190 milijonov evrov posojil, v veliki meri zavarovanih z delnicami Pivovarne Union. Ideja je, da NLB pritisne, naj se te delnice prodajo in se s kupnino poplačajo.

Tako bi se rešila tudi njena dokapitalizacijska odisejada, ki se zaradi vprašanja, ali bomo v NLB vložili 250 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, vleče že več kot pol leta.

Spomnimo, minister Mitja Gaspari je pred kratkim dejal, da lahko NLB tudi odproda kakšno naložbo. NLB ima na primer v lasti četrtino Pivovarne Laško, 11 odstotkov Mercatorja in 13 odstotkov 
Istrabenza.

Zasegi, kot kaže, odpadejo
"Redno odplačujemo vsa posojila, tako obresti kot glavnice," pa je zagotovil Zorko in tako namignil, da zasegi delnic ne pridejo v poštev.

V družbi AB InBev (nekdanji Interbrew) so na vprašanje, ali bi jih znova zanimal nakup Pivovarne Union, odgovorili, da špekulacij in govoric nikoli ne 
komentirajo.

Zorko še stavi na koncern
NLB po poročanju Dnevnika nasprotuje preoblikovanju skupine Pivovarne Laško v koncern, s čimer bi hčerinske družbe izgubile precejšen del samostojnosti, precej težje pa bi jih bilo tudi ločeno prodati.

O tem preoblikovanju bodo lastniki pivovarne odločali na jutrišnji skupščini, NLB pa ima kontrolni delež. "Prepričan sem, da je naš predlog dober, saj lahko ob prodaji Dela in Večera omogoči poplačilo posojil in rast. Upam, da bo glasovanje lastnikov odgovorno," je dejal 
Zorko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.