Slovenija
33 ogledov

Politiki jih lahko smetijo

Oglas politične stranke v poštnem nabiralniku. Anže Petkovšek
Izjema. Nalepka proti oglasom na nabiralniku med volilno kampanjo ne pomaga.

"Nalepko proti oglasom sem dal na poštni nabiralnik zato, ker nočem, da mi ga smetijo. Zakaj bi bili politiki s svojo propagando izjema?” se sprašuje bralec iz Ljubljane, ki je včeraj dobil letak kandidata Socialnih demokratov (SD) Franca Križaniča.

Da so politiki izjema, dovoljuje zakon o poštnih storitvah. Ta v 45. členu določa, da politična propagandna sporočila med volilno kampanjo niso oglaševalska sporočila, ki jih lahko uporabnik poštnih storitev prepove z nalepko, ki jo ima na nabiralniku.

Globa do osem tisoč evrov

Pri SD ob tem pravijo, da le delujejo v skladu z zakonodajo in da je raznašanje teh letakov zanje opravila Pošta Slovenije (PS); pri tej posla ne komentirajo. “Vsebine poslovnih odnosov s pogodbenimi partnerji ne moremo razkrivati,” pojasnjujejo.

Če imate nalepko in bi letak s politično vsebino dobili pred začetkom volilne kampanje ali po njenem koncu (ta je 3. decembra), bi lahko pritožbo poslali na inšpektorat za elektronske komunikacije, elektronski podpis in pošto.

Ta lahko tistega, ki bi to storil, kaznuje z globo od 75 evrov do osem tisočakov ne glede na to, ali gre za PS ali študenta, ki so ga najeli za deljenje letakov, pravijo na agenciji za pošto in elektronske 
komunikacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.