Slovenija
18 ogledov

Politiki na parado niso vabljeni

Kolono okoli 200 udeležencev parade ponosa bo varovalo kar 400 policistov. (Foto Žurnal24 main
Še vedno čakamo! je geslo letošnje Parade ponosa, ki bo ljubljanske ulice napolnila 4. junija. Politikov na prireditev niso povabili, saj se na področju varovanja njihovih pravic ni spremenilo popolnoma nič.

"Organizatorji parade smo se že sestali z ljubljansko policijo. Tako kot vsako leto bodo povečane patrulje na področjih, kjer se bodo odvijali glavni dogodki. Četrtega junija, ko bo pohod po ljubljanskih ulicah, pa bo večje število policistov na večini ljubljanskih ulic. Vse dogodke varujejo tudi zasebne varnostne službe, ki jih plačamo organizatorji," nam je povedala Eva Gračanin, tiskovna predstavnica letošnje Parade ponosa. Stroškov parade nam ni zaupala, saj še nimajo celotne ocene. "Letos nas je finančno podprla le Mestna občina Ljubljana," doda.

Politiki niso vabljeni
Gračaninova je pojasnila, da se bodo 4. junija ob 10. uri dopoldne začeli zbirati na Metelkovi, ob 11. uri pa se bodo odpravili po ulicah prestolnice. Parada naj bi se končala okoli 14. ure. "Letos nismo povabili politikov, saj se v zadnjem letu na področju varovanja in spoštovanja pravic istospolno usmerjenih ni spremenilo popolnoma nič. Govor bo imel le ljubljanski župan Zoran Janković."

V Ugandi se sprejema zakon, ki bi uzakonil smrt za vse istospolno usmerjene. Več preberite TUKAJ

Letošnje geslo Parade ponosa je Še vedno čakamo! Po besedah Gračaninove želijo opozoriti predvsem na osebe, ki sprejemajo zakone za državljane in državljanke. "Ti za istospolno usmerjene niso naredili ničesar. Želimo se posvetiti predvsem skupnosti, društvom in posameznikom, ki nam stojijo ob strani," je ob koncu pogovora dejala Gračaninova.

Blažič: "Borba za pravice, ne zabava"
"Parada ponosa je še vedno domena le istospolno usmerjenih, vendar je podpora civilne družbe iz leta v leto večja. Žalostno je, da se podpora povečuje skladno z incidenti," poudarja Mitja Blažič, aktivist za pravice homoseksualcev.

Shoda se po njegovih besedah udeležijo še predstavniki določenih tujih in domačih organizacij, prijatelji, sorodniki ... "Naša parada je še zelo daleč od preostalih evropskih parad, kjer predstavlja dogodek praznik celotnega mesta. Pri nas so v ospredju pravice in ne zabava," dodaja. Na vprašanje, ali si slovenska skupnost sploh želi tovrstne komercializacije, Blažič odgovori: "Če bi to pomenilo, da bi v Sloveniji imeli tak nivo pravic, kot jih imajo v Amsterdamu, bi si tega seveda želel. Dokler pa enakopravnost ni zagotovljena, mora biti v ospredju politični element."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.