Slovenija
23 ogledov

"Politiki s svojim početjem odžirajo kruh delavcem"

protest sindikatov
1/4
Anže Petkovšek
Če bo šlo gospodarstvu bolje, bo šlo vsem bolje, je sporočilo shoda, ki so ga pred vlado priredili sindikati Pergama in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Na protestnem shodu so prvič skupaj stopili predstavniki delodajalcev in delojemalcev. Po besedah predsednika GZS Sama Hribarja Miliča imajo jasno sporočilo: "Z novimi obremenitvami podjetij in s tem tudi delavcev ne bomo rešili javnih financ. Takšna računica se ne bo izšla. Negativna spirala večjih obremenitev vseh zaposlenih in krize javnih blagajn se bo tako samo še nadaljevala."

Hribar Milič ne vidi potrebe po dodatnem obdavčevanju gospodarstva, ki je od leta 2008 izgubilo več kot 90.000 delovnih mest. Po njegovem je treba zavihati rokave in narediti tudi red v javnem sektorju. "Tu ne gre za red pri zaposlenih, ampak za red pri organizaciji, javnih naročilih in drugih organizacijskih težavah, ki jih ima javni sektor," je pristavil.

"Politiki s svojim početjem odžirajo kruh delavcem"

Predsednik Pergama Janez Posedi je izpostavil, da vlade vsako leto "izumijo neko novo varianto, kako pobrati denar, ki ga v globalizirani konkurenci vedno težje zaslužimo". Poudaril je, da se "novosti", ki obremenjujejo gospodarstvo, "lahko spomnijo samo tisti, ki ne vedo, kaj pomeni delo v štirih izmenah, kaj pomeni delo ob nedeljah in praznikih"

Politike je vprašal, ali se zavedajo, da delavcem s svojim početjem odžirajo kruh, delovna mesta. V sosednjih državah namreč breme, ki ga mora pokriti proizvodnja, ni takšno, še posebej ne na področju stroškov, povezanih z vloženo energijo, je dejal.

Počivalšek brani vlado

Vlada je po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška za gospodarstvo največ storila s sprejetjem proračunskih izhodišč za 2015, s čimer je ohranila finančno stabilnost. Počivalšek je ob robu današnje seje upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) v izjavi novinarjem spomnil, da je vlada višino primanjkljaja za prihodnje leto določila pri 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je znotraj okvirov EU.

"To pomeni največjo dobrobit za slovensko gospodarstvo, saj bomo še naprej ohranili finančno stabilnost, gospodarstvo pa bo imelo dostop do relativno ugodnih finančnih virov," je poudaril minister.

Industrije naj se ne obremeni!

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta že minuli teden napovedala proteste. Vzrok zanje je načrtovano zvišanje nekaterih okoljskih dahatev ter predvidena ukinitev oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov. 

Vlada je sprva načrtovala, da bo energetsko intenzivna industrija na ta način sama prispevala 30 milijonov evrov letno, a je v ponedeljek popustila zahtevam socialnih partnerjev. Dogovorila se je, da bodo od 30 milijonov evrov 6,5 milijona evrov prispevala energetsko intenzivna podjetja, ostalo "pa je ukrep, ki zajame bistveno širšo populacijo", je po seji vlade pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

To ni zadovoljilo ne GZS ne Pergama, saj vztrajata, da se energetsko intenzivne industrije ne sme dodatno obremeniti, ker je v Evropi že sicer v slabšem konkurenčnem položaju. Poleg omenjenega ukrepa naj bi jih doleteli tudi višji prispevki za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije.

Komentarjev 6
  • mph 10:31 24.december 2014.

    In potem vse tiho je bilo ...

  • dragec 15:54 23.december 2014.

    Ko bo na oblast prišel tvoj JJ (upam brez uporabe vojske iz Kočevja), bo konec farse,a ne.

  • mph 14:50 23.december 2014.

    Khm, a lahko razložiš kakšen komunizem in socializem so imeli ali imajo v Ameriki, Italiji, Franciji, Španiji, Portugalski, Grčiji, .... da jim gre tako slabo? Glede na to, da se je ta kriza kot vse ostale začela v Ameriki, morajo ...prikaži več pa imeti tam nek hud komunizem, kaj ne? Seveda ne pričakujem, da bom od tebe dobil odgovora na to vprašanje, ki sem ga že večkrat postavil.