Slovenija
24 ogledov

Politiki so Slovenijo drago stali

evro, evri, štetje, denar Shutterstock
Vlada v letu 2013 ni sprejela strateških ciljev glede strategije zadolževanja. Računsko sodišče tako poudarja, da se je Slovenija zadolževala brez prave strategije in predrago.

Računsko sodišče v reviziji zadolževanja vladama, ki sta leta 2013 in 2014 vodili državo, očita, da ministrstvu za finance nista postavila konkretnejših usmeritev, iz katerih bi izhajalo, kakšna tveganja sme prevzeti, da bi doseglo čim nižje stroške zadolžitve in kakšno strukturo portfelja naj pri tem skuša doseči. "Omogočena je bila večja prožnost pri izvajanju poslov zadolževanja, vendar pa je to hkrati zahtevalo prevzemanje večje odgovornosti odločevalcev in strokovnih služb."

Vladi sta v tem času vodila Janez Janša in Alenka Bratušek. Janši je bila konec februarja 2013 izglasovana nezaupnica. Povod za to je bilo poročilo komisije za preprečevanje korupcije, ki je razkrilo nepojasnjeno pridobljena sredstva Janše. Marca je mandat prevzela Alenka Bratušek.

Zamudili ugodnejše zadolžitve

Tudi zato, ker v začetku leta 2013 še ni bil sprejet program financiranja proračuna Republike Slovenije za leto 2013, pa naj bi Slovenija po mnenju računskega sodišča zadolževala predrago.

Ker ministrstvo te usmeritve ni prejelo, je moralo voditi konzervativno politiko zadolževanja, da bi kar najbolj minimiziralo tveganja. Ministrstvo bi moralo sicer tudi po njegovem sprejemu za izvedbo zadolžitve z obveznico imeti soglasje vlade, ki pa ga ni dobilo. "Zaradi takratne politične nestabilnosti pričakovani odziv mednarodnih finančnih trgov na morebitno izdajo obveznice verjetno ne bi bil pozitiven," ugotavlja Račinsko sodišče.

Tabela zadolževanje | Avtor: RaS RaS

Premalo zaposlenih za izdajo vrednostnih papirjev

Dokumentiranje analiz in odločitev finančnega ministrstva ni bilo celovito, ugotavlja računsko sodišče. Razlog za to je tudi velik obseg nalog, ki so jih zaposleni izvajali v obdobju, na katero se nanaša revizija. "Z zmanjševanjem števila zaposlenih v zadnjih letih se je povečalo operativno tveganje pravočasne izvršitve vseh zahtevanih opravil in postopkov ob izdajah vrednostnih papirjev, še posebej v primerih nepričakovanih odsotnosti," ugotavljajo revizorji.

Utečene tudi niso bile komunikacijske poti med ministrstvom za finance in drugimi nosilci politik,  prav tako niso bili sprejeti posebni protokoli o načinu komunikacije in obveščanja o aktualnih odločitvah in tekočem dogajanju. Tveganja za uspešno izvršitev poslov zadolževanja so povezana tudi s pridobitvijo vseh potrebnih informacij o stanju v državi, ki jih mora ministrstvo za finance predstaviti morebitnim investitorjem.

Tabela zadolževanje 2 | Avtor: RaS RaS

Komentarjev 11
  • dragec 12:46 20.maj 2015.

    ne..ne..butec, slovenija je talka JJ in SSDSS

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:10 20.maj 2015.

    Tisti ki je odgovoren za prekomerno zadolženost naj odgovarja in plačuje do konc lajfa kazensko rento. Zelo preprosto.

  • Avatar čavez
    čavez 22:01 19.maj 2015.

    Jaz od teh pufov nisem imel nič, naj jih vrne tisti ki jih je vzel.