Slovenija
23 ogledov

Politiki soočeni z gospodarstveniki

Gregor Virant Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Na Pogledih Slovenije so se danes zvečer soočili glede na ankete najresnejši kandidati za premierja: Janez Janša, Gregor Virant in Zoran Janković.

Predsedniki treh strank, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo dober rezultat na prihajajočih volitvah, so se udeležili soočenja z gospodarstveniki. Janez Janša, Zoran Janković in Gregor Virant so podali svoje poglede na razmere v gospodarstvu, na katere so se odzvali predstavniki gospodarstva.

Vsi trije menijo, da dodatno zadolževanje države ni potrebno. Janša rešitev vidi v ureditvi bančnega sistema, Janković pa v davčnih olajšavah za investicije. Virant je ob tem opozoril, da je nujno zmanjšati javni dolg.

Sogovorniki se niso strinjali tudi glede dviga davka na dodano vrednost. Medtem ko Janković v svojem programu predvideva dvig DDV-ja, Janša in Virant v tem ne vidita rešitve. Podjetnik Marjan Batagelj je poudaril, da to ne more biti ključen ukrep za izboljšanje gospodarskih razmer v državi. Zviševanju davkov nasprotuje tudi izvršni sekretar za ekonomsko področje ZSSS Ladislav Rožič, ki opozarja, da je treba zmanjšati sivo ekonomijo in s tem povečati prihodke.

"Treba narediti red"

Franci Pliberšek iz podjetja MIK Celje je poudaril, da mora biti vlada z načinom vodenja vzor gospodarstvu. "Z načinom vodenja bo treba udariti po mizi in narediti red," je bil jasen Pliberšek. Gospodarstveniki so opozorili na birokratske ovire, s katerimi se podjetniki soočajo pri svojih projektih.

Ob tem je Virant dejal, da mora biti država servis za državljane in podjetja ter da se mora na težave odzvati. "Država je za to, da prisluhne podjetnikom. Gospodarstveniki ustvarjajo delovna mesta," je dodal.

"Banke, ki so v državni lasti, danes ne kreditirajo gospodarstva, ampak sedijo na naložbah. Ko je najbolj potrebno, se obnašajo tako, da sedijo na dežniku, namesto da bi ga posodile podjetnikom, ki potrebujejo denar za investicije," je še povedal Virant in zatrdil, da se bo zavzemal za transparentno prodajo državnega premoženja.

Predolgo reševanje sporov

Janković meni, da je princip vodenja države in podjetja isti. "Kdor ni vodil podjetja, ne more razumeti, kaj je skrb, da se bo podjetje razvijalo," je dejal. Poudaril je, da v času, odkar je na vodilnih položajih, pri njem niso nikoli stavkali.

"Skupni imenovalec vseh problemov je, da smo prišli v situacijo, ko imamo iluzijo, da bomo z zakoni naredili tisto, česar se s tem ne da. To je vprašanje etike in morale, to mora biti del vzgoje, šolskega sistema, vrednot," ocenjuje Janša.

Pred tem je povedal, da danes povprečna rešitev gospodarskega spora na sodiščih traja več kot 1.300 dni. "Slovenija je na svetovni lestvici po reševanju gospodarskih sporov na 175. mestu," je povedal Janša in opozoril, da dolgotrajnost postopkov pokoplje marsikatero podjetje.

Vodja sindikata Pergam Janez Posedi je med drugim povedal, da bi menedžerjem dodelil dodaten dohodninski razred, ki bi bil odvisen od števila nezaposlenih v državi. "Več nezaposlenih, višja dohodnina," je povedal.

Na Virantovo opozorilo, da je potrebno preprečiti, da bi "jastrebi" v sindikatih povzročili, "da bi Slovenija stopila na pot Grčije", pa je povedal, da jastrebov v sindikatih še ni srečal, da pa je "srečal veliko ljudi, ki trpijo".

Komentarjev 18
  • privat 08:09 30.oktober 2011.

    udarite vi po svojih mizah fašisti...........Janša ustanovi TO in pohapsi pi.zde,zaplini njihovo premoženje po celem svetu in videl boš da imamo mi blaginjo,švico ...

  • Veteran 19:56 29.oktober 2011.

    Kot sem nedavno zapisal, Jankoviča za mandatarja in njegovega sina Jureta za finančnega ministra. Lepo vas prosim se ja vidi iz soočenja, da razen Janši se Virantu in posebno Jankoviču niti ne sanja kako bi vodil državo. Jankoviču se v ...prikaži več očeh vidi sama balkanska grabežljivost.

  • Tomaz Kozelj 21:13 28.oktober 2011.

    Oprostite, ampak skrajno neokusno! Bom kar končal s tem branjem. Lp, TFK