Slovenija
16 ogledov

"Politikov ne vabimo več"

Teden Parade ponosa se bo začel prihodnjo soboto, 28. maja, pohod pa bo 4. junij Žurnal24 main
Parada ponosa. Organizatorji pričakujejo večjo udeležbo kot v preteklih letih. Letošnja parada tik pred referendumom, na dan predvolilnega molka.

“Ker se v enem letu na področju pravic istospolno usmerjenih ni spremenilo nič, letos na Parado ponosa ne bomo vabili nobenih politikov,” je povedala Eva Gračanin, članica Društva Parada ponosa, in dodala, da so politiki sicer dobrodošli kot vsi drugi državljani. Govor pa bodo letos pustili imeti le ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je tudi pokrovitelj Parade ponosa, saj jih je vsako leto podprl.

Program parade
Zabava in kultura

Med tednom Parade ponosa bodo med drugimi nastopili glasbena skupina Neomi, didžejski kolektiv Female's'cream (na fotografiji) in lutkovno gledališče, svoje najljubše pravljice bodo brali znane igralke in igralci, organizirani pa bodo tudi literarni večeri.

Türk podpira, a se parade ne udeležuje
Lani je udeležence Parade ponosa nagovoril denimo predsednik državnega zbora Pavel Gantar, povabljena pa je bila tudi ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, ki ostaja edina ministrica v zgodovini Slovenije, ki se je pohoda po Ljubljani dejansko udeležila, in to dvakrat zapored. Na naše vprašanje, ali se bo parade udeležila tudi letos, je Kresalova odgovorila: “Podpiram Parado ponosa in vse dejavnosti za izenačitev pravic istospolno usmerjenih ljudi. Gre za osnovne človekove pravice, o katerih ne bi smeli sklepati gnilih kompromisov. O letošnji udeležbi se bom odločila pred parado.”

Vabila so gejevski aktivisti prejšnja leta pošiljali tudi predsedniku države Danilu Türku, ki se je po besedah Gračaninove sicer vedno vljudno odzval in izrazil besede podpore, na paradi pa se ni pojavil nikoli. “Letos bo poudarek na naši skupnosti in prostorih, ki jih obiskujemo – Metelkova, Cafe Open, DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti, Legebitra in drugi,” je poudarila Gračaninova, ki letos na paradi pričakuje morda malo več ljudi, saj jo organizirajo mesec prej, pred poletnimi počitnicami. Ljubljanske Parade ponosa se sicer vsako leto udeleži okoli 300 podpornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.