Slovenija
59 ogledov

Poljski konzul zahteval pojasnila glede ravnanja s truplom

razno 03.06.13. mrtvasnica, hladilnik, stirje predali, new york, foto: ebay eBay
Poljsko veleposlaništvo je od Mestne občine Ljubljana zahtevalo pojasnila glede hranjenja posmrtnih ostankov državljana, ki je v Sloveniji umrl 8. maja. Truplo je namreč na Poljsko prispelo neprepoznavno. Jankovičev odgovor se jim je zdel nesramen.

Ker je truplo državljana, ki je pri nas umrl v prometni nesreči, na Poljsko prišlo v zelo  spremenjenem stanju, so svojci umrlega poljskega svoje veleposlaništvo zaprosil za pomoč pri razjasnjevanju "morebitnih nepravilnosti pri tem dogodku," poroča Svet na Kanalu A. Veleposlaništvo Poljske je nato pojasnila zahtevalo od Mestne občine Ljubljana.

Jankovičev odgovor sprejeli z obžalovanjem

Prvi dopis so na veleposlaništvu ocenili kot nezadovoljiv, nato pa je, kot poroča Svet na Kanalu A prišel dopis Zorana Jankoviča, ki ga je veleposlanik "zaradi neprimerne vsebine in tona, sprejel z velikim obžalovanjem". 

Truplo prevzeli devet dni po smrti

Kot so pojasnili na Žalah, je pokojnika poljsko pogrebno podjetje prevzelo šele devet dni po smrti, ko je truplo že precej spremenjeno. Pogrebna opravila so sicer ponavadi opravljena v treh dneh. Kot vsa trupla so tudi to truplo hranili pri šestih stopinjah Celzija, zato zavračajo obtožbe, da truplo ni bilo na primerni temperaturi. Za balzamiranje ali zamrznitev bi morali prejeti zahtevo svojca, pojasnjujejo pa tudi, da bi truplo, če bi ga zamrznili, med prevozom propadalo še hitreje.

Jankovič: Zaščitil sem svoje delavce

Župan Jankovič odgovarja, da je konzul, ki je imel le informacije pokojnikove sestre in ni preveril dejanskega stanja, obvestil javnost in druge inštitucije. Sam se je zato zavzel za svoje sodelavce.

Sestra pokojnega naj bi Žalam predlagala denarno poravnavo, zunanje ministrstvo pa bo, kot poroča komercialna televizija, na pogovor povabilo poljskega konzula in skušalo rešiti zaplet.

Komentarjev 13
  • kapibara 09:20 13.junij 2016.

    Baje so imeli Vesota več kot en teden, krepko na minus hladnem, da so se lahko vsi daljni sorodniki prišli posloviti..

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:03 12.junij 2016.

    "Za balzamiranje ali zamrznitev bi morali prejeti zahtevo svojca, "A na to se boste zdej zgovarjal? A nimate pameti al kaj? Če gre za tujca vam je jasno da preden bo truplo prišlo v tujino bo že razpadlo če ...prikaži več se nič ne naredi. Lahk bi imel mal kmečke pameti no. Ne bi škodil.Nekdo mora odgovarjat za ta incident!

  • blueone 22:02 11.junij 2016.

    Zafrknu si, to je to