Slovenija
11 ogledov

Polletna vinjeta za Elan

Maratonski stečaj Elana je bil končan po dvajsetih letih. Po dokumentaciji je ob Žurnal24 main
V petek bo padla odločitev, ali bomo v Elan vrgli še 25 milijonov evrov denarja. V tem primeru vsak zaposleni poleg avtocestne plača še vinjeto za Elan.

V petek ob treh bodo trije lastniki Elana odločali o tem, ali bodo v Elan vložili (še) 25 milijonov evrov denarja. Ker gre za dve podjetji v stoodstotni državni lasti (Kapitalska družba in D. S. U.), in Triglav, ki je posredno v večinski lasti države, lahko govorimo tudi o davkoplačevalskem denarju. Če bi strošek razdelili med vse zaposlene v Sloveniji, bo v Elan vsak prispeval le malo manj, kot stane polletna avtocestna vinjeta.

 

Provizija od zalog?

Govorice. Neuradni viri so namignili, da bi Seaway prek skupnega podjetja, ki bo v začetku skrbelo le za prodajo in razvoj, s prodajo zalog Elana Marine lahko precej zaslužil.
Odgovor. Jakopin pravi, da po načrtih zaslužka s prodajo zalog ne bo, ampak da bi z izkupičkom plačali le stroške zaposlenih v prodaji.

Vsega denarja ne bo
Vsega denarja, ki ga želita uprava in nadzorni svet, Elan skoraj zagotovo ne bo dobil. Uroš Rožič, predsednik uprave D. S. U., pravi, da strokovne službe še preučujejo, v kakšni višini je dokapitalizacija še upravičena. Mnenje strokovne službe pričakuje danes.

Hkrati bodo lastniki odločali o poslovnem načrtu, ki bo omogočil ustanovitev skupnih podjetij s Seawayem in prihodnje leto tudi z Alpino. Uprava bo lahko, če si ne bo skupščina izrecno pridržala te pravice, podpisala pogodbi brez vnovičnega odločanja lastnikov.

O datumu skrivnostni
Po nekaterih neuradnih ocenah bi lahko do podpisa pogodbe s Seawayem prišlo že jutri ali pa prihodnji teden. Odgovorni o datumih niso želeli govoriti. "Pogodba je pripravljena že od januarja. Mi smo pripravljeni, zdaj je vse odvisno od lastnikov Elana," pravi Japec Jakopin, ustanovitelj in direktor Seawaya. Že večkrat je poudaril, da je treba pred tem sanirati Elan Marine.

 
 

Uprava in nadzorni svet sta svoje naredila. Zdaj se morajo izjasniti lastniki.

Gregor Gomišček

 
Pogoj za to pa je dokapitalizacijski denar. Če ga bo manj od 25 milijonov, bo morala uprava povedati, kaj lahko stori z nižjim zneskom, pravi predsednik nadzornega sveta Elana Gregor Gomišček. Prokurist Elana Jože Kralj pa o številkah ni želel vnaprej ugibati in bo počakal na izid skupščine. Gomišček glede datuma podpisa pogodbe pravi, da ni najpomembnejši, da pa bo morala uprava sklep skupščine čim prej uresničiti.

Dušan Ferjan, sindikalist iz Elana, meni, da je že čas, da se kaj premakne, saj je letos iz Elanovih družb, v katerih je nekaj čez 700 zaposlenih, odšlo že med 20 in 30 zaposlenih. V nobenem primeru pa novo podjetje ne bo ujelo niti prihodnje sezone, saj je treba nove modele predstaviti januarja, pravijo naši viri.

Stečaj politično nemogoč
Po mnenju našega sogovornika za prisilno poravnavo ni pogojev, saj je vse premoženje Elana obremenjeno, stečaja pa si ne bi privoščila nobena vlada. Naj spomnimo, da so lastniki v Elan novembra lani vložili že 10,2 milijona evrov. Po nekaterih podatkih so pretežno državni lastniki v Elan od leta 2000, odkar je spet v slovenskih rokah, vložili že 150 milijonov evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.