Slovenija
22 ogledov

Polnite blagajno Stožic

Stanovalci BS3 bodo kartice plačali čez dva meseca, ko bo konec poskusnega obdob Žurnal24 main
Zapornice v BS3. Delovati bodo začele do 10. marca. MOL kot rešitev za vse dileme o parkiranju ponuja garažo v Stožicah.

Ljubljana. “Ni pošteno, da ne morem dobiti kartice za odpiranje zapornic in parkirati pred blokom, ker sem le najemnica, ne pa lastnica stanovanja oziroma v BS3 nimam prijavljenega stalnega bivališča,” pravi bralka. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) ji odgovarjajo, da so novembra obveščali o možnosti najema parkirnega prostora v centru Stožice, in dodajajo: “Ravno tako bodo vsi, ki ne bodo imeli kartic, lahko parkirali na drugih okoliških parkiriščih.” Koliko parkirnih prostorov bo tam na voljo, niso povedali.

Kartice. Vsi, ki še niso zaprosili za kartico, lahko to storijo kadarkoli, a jo bodo dobili le, če so lastniki stanovanja oziroma imajo v soseski BS3 prijavljeno stalno prebivališče in so lastniki avtomobila, pravi Zore Lukin, eden izmed članov koordinacijskega odbora BS3.

Tudi obiskovalci v garažo
Bralko moti tudi, ker brez kartice ne bo mogla sprejemati obiskovalcev. “Lastniki kartic bodo lahko sami odpirali zapornice za obiskovalce, drugi pa lahko parkirajo v garaži v Stožicah za dva evra na dan,” odgovarjajo na MOL.

Zapornice pred Trebinjsko, Puhovo in Maroltovo ulico v soseski BS3, ki jih je KPL že postavil, bodo sicer začele delovati v dveh tednih, napovedujejo na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MOL, kjer se o tem še usklajujejo s koordinacijskim odborom BS3. Pred Reboljevo ulico zapornice še vedno ni, ker se je v zemljiški knjigi vpisani lastnik zemljišča, na katerem je cesta, pritožil in dela ustavil. Zdaj naj bi se z njim le dogovorili, zato na MOL predvidevajo, da bodo lahko še četrto zapornico postavili do 10. marca.

Kartice še delijo
Do zdaj so razdelili okoli 1.200 kartic, pravijo na MOL. “Razdelili smo jih upravičencem na Trebinjski in Maroltovi ulici ter v južnih stolpnicah na Vojkovi cesti, zdaj delimo na Reboljevi ulici in v severnih stolpnicah, potem bomo še na Puhovi ulici. Naslednji teden bomo to verjetno končali,” pravi Zore Lukin, eden izmed članov koordinacijskega odbora BS3. Skupno je za kartice zaprosilo okoli 2.100 stanovalcev, kar je po besedah MOL 90 odstotkov upravičencev.

100 evrov na leto stane kartica za dvig zapornice v BS3, 50 evrov na mesec pa parkiranje v garaži Stožice.

Lukin dodaja, da bodo zapornice dva meseca delovale poskusno: “V tem času bomo videli, ali se bodo pojavile kakšne težave, ki jih bomo poskušali sproti reševati.” Po poskusni dobi bodo morali upravičenci kartice plačati. Ena za eno leto stane sto evrov, kar pomeni, da bo občina zaslužila okoli 210 tisoč evrov.

Zaradi dnevnih migrantov
S postavitvijo zapornic ne bo rešen pereč problem parkiranja v BS3, se zaveda Lukin: “Tega ne moremo rešiti, dokler ne bo urejeno lastništvo. S tem le zapiramo vhod v naselje in poskušamo izločiti dnevne migrante, študente, tiste, ki hodijo na športne dogodke v Stožice, tiste, ki tu puščajo stare avtomobile, in druge.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.